Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Иритативен контактен дерматит Иритативен контактен дерматит от други агенти

Иритативен контактен дерматит от други агенти МКБ L24.8

Иритативен контактен дерматит от други агенти МКБ L24.8 - изображение

Иритативният контактен дерматит е остра възпалителна реакция на кожата, предизвикана от химически вещества или физични агенти и протича по неалергичен механизъм. Иритативен контактен дерматит от други агенти включва контакт на кожата с бои.

Тази екзема може да се развие при всеки индивид, на когото кожата е в контакт с химически средства или механични агенти. Обривът се ограничава обикновено до мястото на контакт с иритативното средство и се появява в рамките на часове след експозиция.

Еднократната експозиция на дадено вещество предизвиква остър дерматит, докато хронична екзема се получава кумулативно след многократно излагане на иритативното средство.

Болестните изменения се наблюдават най-често по пръстите и дорзалната повърхност на ръцете, предмишниците и лицето. Появява се зачервяване на кожата, оток и инфилтрация на кожата, като понякога могат да се образуват мехурчета, а при тяхното разкъсване - подмокрящи ерозии. Тези изменения създават условия за вторична бактериална инфекция, както и предпоставка за контактна сенсибилизация. Субективни прояви са пареща болка и сърбеж.

Диагнозата се поставя на базата на анамнезата и клиничната манифестация.

Лечението на иритативния контактен дерматит от други агенти включва премахване на излагането на иритативното средство и терапия с емолиенти, локални кортикостероиди, компреси, антибиотици (при вторична инфекция).

4.0, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Иритативен контактен дерматит от други агенти МКБ L24.8

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО