Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Иритативен контактен дерматит Иритативен контактен дерматит от детергенти

Иритативен контактен дерматит от детергенти МКБ L24.0

Иритативен контактен дерматит от детергенти МКБ L24.0 - изображение

Иритативен контактен дерматит от детергенти е най-често състояние при жени, поради което носи името "екзема на домакинята".

Себумът и потта се комбинират заедно на повърхността на кожата, като образуват защитен филм ("киселинна мантия"), който прави кожата по-малко уязвима на увреждане и атаки от фактори на околната среда (например бактерии, вятър и слънце), както и способства за хидратацията на кожата. Хидратацията на епидермиса има важна роля за състоянието на кожата.

Повечето детергенти са алкални, но дори и при неутрално рН (7) те премахват повърхностния липиден филм и веществата за задържане на вода в роговия слой, както и жизненоважни липиди от полупропускливата мембрана на роговия слой. Те денатурират протеини и увреждат клетъчните мембрани.

Водата е хипотонична и действа като цитотоксичен агент на ерозиралата кожа. Алкалната кожа е по-податлива на дразнещия ефект на водата. Ако подходящи разтворители, включително детергенти, са премахнали повърхностния липиден слой, водата може да разтвори хигроскопичните вещества, необходими за запазване на кожата еластична. Магнезий и желязо от твърда вода, депозитирани върху пукнатините на кожата, могат да причинят механично дразнене.

При иритативния контактен дерматит от детергенти може да се наблюдава:

  • леко подуване на кожата
  • зачервяване на кожата
  • стягане на кожата
  • суха и напукана кожа
  • мехури
  • болезнени язви по кожата

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата и клиничната находка.

Лечението включва премахване на причинителя и терапия с локални кортикостероиди, емолиенти, компреси, антибиотици при вторична инфекция.

3.3, 10 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО