Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Себореен дерматит Себорея капитис

Себорея капитис МКБ L21.0

Себорея капитис МКБ L21.0 - изображение

Себорейният дерматит, ангажиращ окосмената част на главата, се отбелязва като себорея капитис. Има два възрастови пика. Единият е при новородени до третия месец, а при възрастни обикновено е между четвъртото и седмото десетилетие.

Счита се, че в патогенезата на заболяването имат значение себорейната секреция и размера на себорейните жлези. В подкрепа на този факт е локализацията на заболяването в области с повишен брой себацейни жлези, както и факта, че новородените имат по-големи по размер жлези. В патогенезата на заболяването се обсъжда участие на микроорганизми и най-вече Malassezia furfur (Pityrosporum ovale).

Най-често себорея капитис засяга новородените и протича с наличие на мазни, плътни сквами и крусти. Отбелязва се още като млечни корички или круста лактеа (crusta lactea, cradle cap).

При възрастни пациенти себорея капитис много често протича и с по-дребно залющване и се означава като питириазис симплекс капитис (pityriasis simplex capitis), или състояние, което е по-известно като пърхот.

Себорея капитис причинява слабо възпаление и не води до косопад. С течение на времето се засилва зачервяването на ангажираните участъци и може да се засегне и областта извън предната и задната линия на окосмяване. Могат да бъдат засегнати и задушните гънки, както и ушите.

Протичането на себорея капитис е протрахирано и може да продължи без лечение седмици или месеци. Често възникват рецидиви. Заболяването рядко се усложнява с генерализиране.

В някои случаи е необходимо себорея капитис да бъде отдиференцирана от атопичен дерматит, псориазис или импетиго.

Терапията на круста лактеа е насочена към отстраняване на сквамите и крустите, редуциране на свръх растежа на Pityrosporum ovole, както и овладяване на зачервяването и сърбежа.

При възрастните пациенти трябва да се уточни, че терапията е насочена към контролиране на заболяването, а не към пълното му елиминиране.

Круста лактеа при децата е с много добра прогноза, тъй като има самоограничаващ се ход.

4.1, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Себорея капитис МКБ L21.0

ЛЕЧЕНИЕ НА Себорея капитис МКБ L21.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО