Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на черния дроб Чернодробна недостатъчност, некласифицирана другаде Хронична чернодробна недостатъчност

Хронична чернодробна недостатъчност МКБ K72.1

Хронична чернодробна недостатъчност МКБ K72.1 - изображение

Хронично чернодробно заболяване е клиничен аспект, са заболявания на черния дроб, които включват процеси на прогресивно разрушаване и регенерация на чернодробния паренхим и водят до фиброза и цироза. Цирозата протича бавно и в повечето пациенти остава асимптоматична до възникване на декомпенсация - хронична чернодробна недостатъчност, характеризираща се с асцит, чернодробна енцефалопатия, варикозно кървене, портална хипертония или спонтанен бактериален перитонит.

Всяко хронично увреждане на черния дроб може да доведе до цироза. Въпреки че съществуват множество патофизиологични механизми увреждане, крайния общ резултат са регенеративните процеси водещи до чернодробна паренхимна фиброза. В повечето случаи, около 80 - 90% от чернодробния паренхим трябва да бъде унищожен преди чернодробната недостатъчност да бъде клинично проявена. Когато възникнат усложненията, те обикновено се свързват с нарушената чернодробна функция и реорганизация на чернодробния паренхим.

Клинична картина на хронична чернодробна недостатъчност
Клиничната картина е в пряка зависимост от чернодробната дисфункция.

  • Черният дроб не може адекватно да обработва билирубина (отпадъчен продукт образуван при разграждането на стари червени кръвни клетки), така че той да може да се отстрани от тялото. Следователно билирубина се натрупва в кръвта, в кожата и склерите. Резултатът е жълтеница.
  • Черният дроб не може да синтезира достатъчно на протеините, които помагат за образуването на кръвен съсирек. Резултатът е при нараняване има тенденция за лесно кървене от раните (коагулопатия).
  • Кръвното налягане във вените, които носят кръв от червата към черния дроб често е необичайно високо (нарича се портална хипертония).
  • Това от своя страна води до образуване на нови вени (колатерали) - варице на хранопровода и стомаха. Потенциален източник за масивно кървене. Клинично се изявява с повръщане не кръв или кръв в изхожданият.
  • Натрупване на течност в корема (асцит), поради намалението на белтък албумин (хипоалбуминемия).
  • Мозъчна функция може да се влоши, тъй като черният дроб не може да премахне токсичните вещества по обичайния начин и тези вещества се натрупват в кръвта. Това заболяване се нарича чернодробна енцефалопатия. Изявява се с обърканост, сънливост и кома.
  • По неизвестни причини се развива бъбречна недостатъчност в размер в половината от хората с чернодробна недостатъчност. Недостатъчност на черния дроб, което води до бъбречна недостатъчност се нарича хепаторенален синдром. При бъбречна недостатъчност е нарушено производството и отделянето на урината в резултат на което се натрупват токсични вещества в кръвта.
  • Нарушена имунна система, увеличава риска от инфекции.
  • Болните имат метаболитни нарушения, като например ниско ниво на калий в кръвта (хипокалиемията) или ниско ниво на кръвната захар (хипогликемия).

Диагноза на хронична чернодробна недостатъчност
Чернодробната недостатъчност обикновено се диагностицира на базата на симптомите и резултатите от физикалното изследване. Кръвните тестови се правят, за да се оцени функцията на черния дроб, която обикновено е тежко увредена.

Лечение на хронична чернодробна недостатъчност
- Диетата на болни с хронична чернодробна недостатъчност се състои в ограничаване на животинските протеини и увеличаване на растителните.
- Евентуалното лечение на чернодробната енцефалопатия е даването на слабителни средства и очистителни клизми за по-бързо изчистване на токсините от стомашно-чревния тракт.
- За предотвратяване на инфекциите се дават антибиотици.
- Понижената кръвна захар и недохранването се компенсират с глюкозни разтвори.
- Преливането на прясно замразена плазма, съдържа протеини, които помагат за кръвосъсирването.
- Най-сигурен и единствен метод, който удължава живота на болния е чернодробна трансплантация.

3.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия