Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Неинфекциозни ентерити и колити Улцерозен колит Мукозен проктоколит

Мукозен проктоколит МКБ K51.5

Мукозен проктоколит МКБ K51.5 - изображение

Улцерозен колит представлява хронично рецидивиращо възпаление на дебелото черво.
Улцерозния колит засяга най-често лявата част на колона.

Мукозен проктоколит е хронично, рецидивиращо възпалително заболяване на колон десценденс и ректум, което клинично се изявява са слузно - кървави диарии. Възпалителния процес е ограничен в лигавицата на лявата част на дебелото черво и ректума. Мукозата е оточна, хиперемирана, хеморагична с ерозии и язви.

Етиологията на заболяването като възпалително, неспецифично заболяване е непозната.

Клинична картина на мукозен проктоколит
Заболяването протича хронично и рецидивиращо. Острите форми са редки, може да има обостряне и при хронично протичащи случаи. Най-важни симптоми са слузно - гнойно кървави диарии и тенезми. Тази форма много често протича със запек.

Диагноза и лечение на мукозен проктоколит
Диагнозата се поставя лесно от клиничната картина и прегледа на болния, и се потвърждава с рентгеново изследване и колоноскопия.
В диференциална диагноза трябва да се има предвид бактериални, амебни, уремични и туберкулозни колити. В някои случаи карцинома на ректума също може да даде подобни оплаквания.
При леките форми на заболяването се провежда консервативно лечение, което се състои от поставяне на болния на легло и провеждане лечение с антибиотици и кортизон. Само в малка част от заболелите се стига до оперативно лечение.

3.4, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия