Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Абдоминална херния, неуточнена Неуточнена абдоминална херния с гангрена

Неуточнена абдоминална херния с гангрена МКБ K46.1

Неуточнена абдоминална херния с гангрена МКБ K46.1 - изображение

Абдоминална херния е подутина на коремната стена през, която излизат коремни органи, поради дефект в мускулатурата. Има различни видове хернии всяко от която изисква специфично управление и лечение.

Неуточнена абдоминална херния с гангрена е най-серозното усложнение на хернията. Хернията с гангрена се причинява, когато чревните бримки се запушват, инкарцерират от притискането на херниалния пръстен и не могат да се върнат обратно в коремната кухина спонтанно или с мануална помощ. Като резултат от притискането настъпват смущения в кръвоснабдяването и инервацията на инкарцерираните органи. Това от своя страна води до некроза и гангрена.

Клинична картина на неуточнена абдоминална херния с гангрена
Клиничната картина на гангренозна абдоминална херния се влошава бързо след настъпването на инкарцерацията. Болката от коликообразна става силна и постоянна, гаденето и повръщането са постоянни и упорити. Липсват газове и дефекация. Общото състояние на болния внезапно се влошава, той е блед и изпотен. Телесната температура се повишава. Кожата над хернията става тъмнозелена и миришеща.

Диагнозата на неуточнена абдоминална херния с гангрена
Диагнозата се поставя още от клиничната картина и физикалния преглед.

Лечението на неуточнена абдоминална херния с гангрена е спешна операция.

4.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО