Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Други абдоминални хернии Друга уточнена абдоминална херния с непроходимост без гангрена

Друга уточнена абдоминална херния с непроходимост без гангрена МКБ K45.0

Друга уточнена абдоминална херния с непроходимост без гангрена МКБ K45.0 - изображение

Други уточнени абдоминални хернии включва:

  • Абдоминална с уточнена локализация, НДК;
  • Лумбална;
  • Обтурационна;
  • На женски полови органи;
  • Ретроперитонеална;
  • Седалищна.

Друга уточнена абдоминална херния с непроходимост без гангрена включва:

  • Предизвикваща непроходимост без гангрена;
  • Заклещена без гангрена;
  • Нерепонируема без гангрена;
  • Странгулационна без гангрена.

Обтураторна херния при образуването си следва обтураторния канал, в отвора между рамус супериор на пубисната кости и обтураторната мембрана, през която преминава само обтураторния нерв и кръвоносни съдове. Херниалния сак с излизането си и увеличаването на размерите си се спуска под аддукторните мускули, което го прави недостъпен за палпация. Херниалното съдържимо може да бъде черва, оментум, пикочен мехур и аднекси.

Лумбалните хернии се получава на мястото, където се среща херния лумбалис с лумбалния триъгълник. Този вид херния най-често е двустранна и може да стигне до големи размери.

Друга уточнена абдоминална херния с непроходимост без гангрена включва и седалищната херния. Тя е излизане на тазов перитонеален сак и неговото съдържимо през големия и малкия foramen ischiadicum.

Ретроперитонеалните хернии се срещат изключително рядко. Появяват се най-често в естествено срещащи се отвори, както е парадуоденална херния. Благодарение на анатомичното устройство на утеровесикуларната система, пациентите с преходни урологични операции могат да бъдат по склонни да развият ретроперитонеална херния.

Хернията на половите органи или перинеална херния е тази, при която херниалния сак излиза между мускулите и фасиите на перинеума. Поради разполагането в съседство с външните гениталии на жената е известна и като лабиална херния. Важни за образуването са конгениталната предиспозиция, абнормно формиране на тазовото дъно и ниска позиция на париеталния перитонеум.

Друга уточнена абдоминална херния с непроходимост без гангрена е нерепонируемата или заклещена херния. Нерепонируема или ирипонибилна абдоминална херния е тази, при която поради срастване на херниалния сак или инкарцериране херниалното съдържимо не може да се върне обратно в херниалния сак към коремната кухина. Инкарцерацията (заклещването) е усложнение, при което херниалното съдържимо не може да се върне обратно притиснато от пръстена на хернията не може да се върне обратно в коремната кухина. Жизнеността и настъпване на некроза на засегнатите органи зависи от силата на компресията, времетраенето и качеството на кръвотока. Странгулационна абдоминална херния се получава при нарушение на кръвообращението и инервацията на хернираното съдържимо поради притискане от херниалния пръстен. Лумбалните хернии поради широките си размери се заклещват рядко.

Клинична картина на друга уточнена абдоминална херния с непроходимост без гангрена
При заклещване на лумбална херния е налице ясен кашличен импулс, а при поставяне на стетоскопа върху подутината може да се долови перисталтика. Като единствена клинична проява, наличие може да бъде само болка с умерена интензивност. Голяма част от болните с обтураторна херния идват при лекаря с оплаквания от остра слабинна болка. При заклещването на хернията на женските полови органи тя става плътна, болезнена и нерепонираща се. При странгулациона херния общото състояние на болния се влошава, коликообразната болка преминава в постоянна и се усилва. Много характерни са постоянните повръщания.

Диагноза на друга уточнена абдоминална херния с непроходимост без гангрена
Диагнозата се поставя от клиничната картина. Много рядко може да затрудни лекаря и да се открие случайно при друга операция.

Лечение е спешна операция. При различните операции оперативния достъп е различен.

4.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО