Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Вентрална херния Вентрална херния с непроходимост без гангрена

Вентрална херния с непроходимост без гангрена МКБ K43.0

Вентрална херния с непроходимост без гангрена МКБ K43.0 - изображение

Интраабдоминалните органи се задържат в корема от коремната стена, която и изградена от мускули, сухожилия и перитонеум.

Вентрална херния с непроходимост без гангрена включва:

  • Вентрална херния предизвикваща непроходимост без гангрена;
  • Заклещена вентрална херния без гангрена;
  • Нерепонируема вентрална херния без непроходимост;
  • Странгулационна вентрална херния без гангрена.

Вентралните хернии се появяват, когато част от коремното съдържание излиза в подкожието през дефект на коремната стена.
Заклещването на вентралните хернии не е толкова често, по честота те се намират на четвърто място. Най-често се заклещват бедрените, следвани от слабинни, пъпни и вентрални хернии.
Преходни оперативни интервенции са най-честите причини за образуване на такива дефекти. У новородено и деца вентралните хернии се срещат като вродени и се изразява в широка linea alba силно изразена дестинация между ръбовете на правите мускули. У възрастни хора по-често се среща у астенични жени и при многораждали. Други причини са асцит, след премахване на кисти и големи тумори в корема.

Вентрална херния с непроходимост без гангрена е усложнение, при което, коремните органи, които се намират в сака са обхванати от херниалния пръстена и не могат да се върнат в коремната кухина - нерепонеруема вентрална херния. Кръвоносните съдове, които кръвоснабдяваните заклещените органи и нервите, които инервират тези органи са подложени на компресия. В зависимост от силата и времетраенето на компресията, както и от качеството на кръвотока заклещените органи остават жизнени в различни времеви интервали. Когато се оперира навременно заклещената вентрална херния не се стига до некроза и гангрена на органите.
Заклещването на чревни бримки води до странгулационен илеус - странгулацинна вентрална херния.

Клинична картина на вентрална херния с непроходимост без гангрена
Клинично вентралната херния с непроходимост се изявяват с остро и бурно начало скоро след като е настъпило заклещването. Започва силна коликообразна болка, която се усилва и след малко намалява, за да започне отново след 5-10 минути. Обикновено коремната болка е придружена от гадене и повръщане. Друг важен симптом на странгулационна вентрална херния е задръжка на флатуленция и дефекация.

Диагноза на вентрална херния с непроходимост без гангрена
Обикновено още от физикалното изследване и клиничната картина се установява заклещването на вентралната херния. При болни с неясна клиника и без анамнеза за херния ултразвуково изследване и КТ са от полза за поставяне на диагнозата.

Лечение на вентрална херния с непроходимост без гангрена
Лечението е оперативно и в най-къс срок от времето преди да е настъпила некроза и гангрена на заклещените органи.

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО