Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Феморална херния Двустранна феморална херния с непроходимост без гангрена

Двустранна феморална херния с непроходимост без гангрена МКБ K41.0

Двустранна феморална херния с непроходимост без гангрена МКБ K41.0 - изображение

Двустранна феморална херния представлява излизане на вътрешности през двата каналис феморалис покрити с париетален перитонеум.

Двустранна феморална херния с непроходимост без гангрена е излизане на чревни гънки през двата феморални канали, което води до непроходимост.

Феморалната херния протича с клинична изява на странгулационен илеус. Настъпват бързи и тежки морфологични изменения, поради това че има притискане на мезентериума и намиращите се в него нерви и кръвоносни съдове. Патогенетичните промени, които настъпват са влошаване на венозното кръвообращение, а впоследствие се влошава и артериалното.

Клинична картина на двустранна феморална херния с непроходимост без гангрена
Клиничната картина обикновено е остра с бурно начало. Започва със силна болка с коликообразен характер, болката е внезапна, усилва се, достига своя максимум, след което може да намалее, след което започва отново. Повръщането е мъчително, има задръжка на флатуленция и дефекация. Балониране на корема е чест симптом, но може и да липсва. Перкуторно обикновено се установява изразен тимпанизъм.

Диагноза на двустранна феморална херния с непроходимост без гангрена
Диагнозата на двустранна бедрена херния не е трудна и се поставя от анамнезата на болния за давността на хернията, големината, клиничната картина и обективното изследване на болния.

Лечение на двустранна феморална херния с непроходимост без гангрена
Лечението е изключително оперативно и трябва да се извърши по спешност, тъй като заклещването може да доведе до гангрена на хернираната част от червото и перитонит.

3.1, 9 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО