Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на апендикса Други болести на апендикса Болест на апендикса, неуточнена

Болест на апендикса, неуточнена МКБ K38.9

Болест на апендикса, неуточнена МКБ K38.9 - изображение

Неуточнени заболявания на апендикса са болести, лезии, нарушения на апендикса, които дават неясна клинична картина за поставяне на диагноза.
Болест на апендикса, неуточнена е клинична диагноза, която се поставя до уточняване на точното заболяване.

Етиологичните причинители обикновено са недоизяснени.

Клинична картина на болест на апендикса, неуточнена
Болния постъпва обикновено с неясна болка в долна, дясна коремна половина, която не се влияе от храна, положение на тялото и обезболяващи средства. Болката е различна по интензитет, тъпа, остра, появила се внезапно или постоянна с давност от дни или месеци. Болката обикновено не ирадиира. Гадене и повръщане обикновено присъстват, но не са задължителни симптоми. Може да има редуване на запек с диария, но обстипацията е по-честа като симптом. Температурата обикновено е нормална или субфебрилна и по-рядко висока. С повишаване на температурата се увеличава и пулса. Левкоцитите са в границите на нормата.

Диагноза на болест на апендикса, неуточнена
Диагностичния алгоритъм започва сваляне на анамнестични данни на болния, клиничната картина и физикално изследване. За поставяне на точната диагноза се налага да се направата набор от инструментални изследвания ехография на коремни органи, колоноскопия, рентгеново изследване с бариева каша в затруднени случаи и компютърна томография.

Лечение на болест на апендикса, неуточнена
Лечението е в зависимост от заболяването.

4.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО