Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на апендикса Други болести на апендикса Хиперплазия на апендикса

Хиперплазия на апендикса МКБ K38.0

Хиперплазия на апендикса МКБ K38.0 - изображение

Апендиксът е извит израстък, сляпо завършваш по задно медиалната стена на началната част на дебелото черво. Хистологично е изграден от лигавица, субмукоза и външен мускулен слой. Най-характерна особеност за апендикса е наличието на богато развита лимфна тъкан в лигавица и субмукозата.

Хиперплазия на апендикса може да се дължи на:

  • хиперплазия на мукозата (лигавицата);
  • хиперплазия на лимфната тъкан.

Лимфоидната хиперплазия се свързва с вирусни заболявания, включително на горни дихателни пътища, мононуклеоза, от гастроинтестиналния тракт.
Лимфоидната хиперплазия води до запушване на лумена на апендикса и е една от най-честите причини за остър или хронично рецидивираш процес. Не може със сигурност да се каже дали лимфоидната хиперплазия води до възпаление или възпалението води до хиперплазия на лимфните фоликули. В много от оперираните болни с лимфоидна хиперплазия са липсвали признаци възпаление. Все пак част от болните показват субакутен или хроничен възпалителен процес.

Хиперплазията на лигавицата на апендикса може да бъде локална или дифузна. Характеризира се с хиперплазия на епителни клетки, без епителна атипиа и лек оток стесняваш лумена. При микроскопичното изследване прилича на дебелочревен полип. Това е доброкачествена лезия, почти винаги патологична находка при отсранен апендицит по друг повод. Не често се свързва и с други заболявания като аденокарцином на дебелото черво и още по рядко с киста на яйчник.

Клинична картина на хиперплазия на апендикса
Болката в илеоцекалната област не е постоянен симптом. Може да се появи остро или да бъде тъпа с продължителност часове и дни дори месеци. Има палпаторна болезненост или чувствителност в илеоцекалната област. Мускулна защита се появява рядко. Левкоцитите при възрастни обикновено са в норма, при децата може да има леко увеличение. Гаденето не е характерен симптом, повръщането се появява рядко. Температурата обикновено е нормална, пулсът рядко надвишава 80-90 удара за минута. Главоболието и запекът също се срещат рядко.

Диагноза на хиперплазия на апендикса
Диагнозата се поставя от макроскопски оглед или микроскопско - хистологично изследване на отстранен апендикс. Лимфните фоликули са уголемени, заедно със или без хиперплазия на съединителната тъкан. Може да има некротични лезии. Мукозата е оточна, блед или жълтеникава. При хиперплазия на мукозата тя е с увеличени размери. При хиперплазия на лимфните фоликули лигавицата може да бъде със запазени дори намалени размери. Кръвоносните съдове са разширени и добре кръвонапълнени. Размерът на лумена е намален дори запушен.

Лечението обикновено е отстраняване на апендикса по повод на възпаление или силно изразена клинична картина.

4.0, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО