Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Други болести на стомаха и дванадесетопръстника Дивертикул на стомаха

Дивертикул на стомаха МКБ K31.4

Дивертикул на стомаха МКБ K31.4 - изображение

Дивертикулите на стомаха са изключително рядко състояние, обикновено без симптоми. Повечето случаи се откриват случайно при рентгенологично изследване или аутопсия. Дивертикулите са с дължина не повече от 10 cm. Дивертикул на стомаха най-често е от пулсионен тип и е локализиран близо до хранопроводно - стомашното съединение, обикновено на малката кривина. Не трябва да се бърка със стомашна язва.

Състоянието се среща еднаква и при двата пола. Дивертикули на стомаха са били описвани и при новородени във връзка с обструкция на пилора или дванадесетопръстника. Често стомашните дивертикули са единични, но могат да бъдат и множествени.

Според класификацията на Schmidt и Walters дивертикул на стомаха са: истински (вродени), при които се откриват всички слоеве на стомашната стена и лъжливи (придобити) - развиват се вторично, в резултат на друго патологично състояние на стомаха. Лъжливите дивертикули от своя страна, се делят на пулсионен тип - възникват в резултат на състояния, свързани с повишено вътрелуменно налягане (тежък труд, стеноза на пилора, повръщане, кашлица, запек, чужди тела), язва и карцином на стомаха, и тракционен тип - дължат се на около стомашни адхезии (сраствания) от възпалителни процеси на слезката, жлъчния мехур, панкреаса, черния дроб или перитонеума.

Клинична картина на дивертикул на стомаха
Въпреки че те са безсимптомни, понякога могат да дадат неясна болка високо в корема.
Симптоматичните дивертикули възникват при индивиди на възраст 20 - 60 години. Само около 4 % се наблюдават при пациенти под 20 годишна възраст. Размерите на дивертикулите са между 2 - 10 cm като най - често се изявяват с болка, гадене, загуба на тегло, развитие на желязо дефицитна анемия, кървене, гастроезофагеален рефлукс или перфорация. Възможно усложнение е непластичното израждане на дивертикул.

Диагнозата дивертикул на стомаха се поставя от гастроскопия и рентгеново изследване.

Лечение на дивертикул на стомаха
Безсимптомните дивертикули не изискват лечение. При лека симптоматика се започва с консервативно лечение. Облекчение настъпва от антиациди, спазмолитици и инхибитори на протонната помпа. Хирургичното лечение се изразява в резекция на дивертикула.

3.5, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия