Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Хронични болести на долните дихателни пътища Обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит Обикновен хроничен бронхит

Обикновен хроничен бронхит МКБ J41.0

Обикновен хроничен бронхит МКБ J41.0 - изображение

Обикновен хроничен бронхит е хронично възпаление на средните по размер дихателни пътища - бронхите. Заболяването се определя клинично като постоянна продуктивна кашлица, която продължава най-малко три последователни месеца на годината, в две последователни години.

Симптомите при обикновен хроничен бронхит включват кашлица с отделяне на храчки, задух и хрипове. Понякога може да има болка в гърдите. Храчките често са зелени или жълто-зеленикави, но могат да бъдат оранжеви или розови, в зависимост от причината за заболяването.

Тютюнопушенето е най-честата причина за хроничен бронхит. Други причини са пневмокониозата и дългосрочното вдишване на пушек и вредни газове. По-редки причини са вирусни и бактериални инфекции.

Диференциалната диагноза включва ХОББ, астма, рак на белите дробове, туберкулоза, бронхиектазии, застойна сърдечна недостатъчност, кистозна фиброза и др. Те също протичат с хронична кашлица.

Обикновеният хроничен бронхит се причинява от повтарящи се наранявания или възпаления на респираторния епител на бронхите. Това води до хронично възпаление с инфилтрация на лимфоцити, макрофаги и неутрофили, оток и фиброзно задебеляване на бронхиалните стени и стесняване на лумена им. Увеличава се броя на слуз-продуциращите клетки в бронхите и бронхиолите, което води до повишена секреция на слуз. Наблюдава се метаплазия на чашковидните клетки и слузни запушалки в бронхите с едновременна бронхиална фиброза и възпаление.

От физикалното изследване се установява отслабено дишане, хрипове с различен калибър и удължено издишване. Има постоянно присъствие на постоянна суха или влажна кашлица. При съмнение за обикновен хроничен могат да се извършат следните диагностични методи: функционално изследване на белите дробове, рентгенография на гръден кош, изследване на храчки, кръвни тестове.

Лечението изисква на първо място елиминиране на дразнителите, които са причинили заболяването и спиране на тютюнопушенето. Малка част от обикновен хроничен бронхит се причинява от бактериална инфекция, така че антибиотичното лечение се прилага рядко, когато има повтарящи се инфекции. Използват се още бронходилататори и отхрачващи средства.

Най-честото усложнение на обикновен хроничен бронхит са епизодите на обостряне или пневмония. Хроничният бронхит компрометира защитните механизми на белия дроб. Най-инвалидизиращи усложнения са ателектаза, десностранна сърдечна недостатъчност (белодробно сърце) и дихателна недостатъчност.

Заболяването обикновено има добра прогноза. Със спиране на тютюнопушенето и енергичното и ранно лечение, болестта може да бъде обратима. Въпреки това, времето за възстановяване по време на обострянията или при възникване на пневмония, ще бъде по-дълго от нормалното.

3.4, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО