Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Други разстройства на нервната система Други болести на гръбначния мозък Съдови миелопатии

Съдови миелопатии МКБ G95.1

Съдови миелопатии МКБ G95.1 - изображение

Съдови миелопатии са нарушения в кръвоснабдяването на гръбначния мозък.

Доставката на кръв за гръбначния мозък е сложен процес, който се осъществява от две основни групи съдове - задната и предната спинална артерия, като артерията на Адамкевич е най-голяма. Задната и предната артерия се простират по цялата дължина на гръбначния стълб, като образуват множество анастомози.

Остър инфаркт на гръбначния мозък (емболичен)(неемболичен) е рядко, но много тежко заболяване, причинено от широк спектър патологични състояния. Обикновено протича с остра парапареза или квадрипареза в зависимост от нивото на засягане на гръбначния мозък.

Състоянието възниква внезапно. В някои случаи симптомите прогресират в продължение на няколко минути до няколко часа. Първоначалните симптоми включват силна болка в гърба, загуба на контрол на пикочния мехур и контрол на червата. Пациентите не могат да ходят, поради възникването на параплегия и или тетраплегия. Освен това има загуба на усета за болка и температура под нивото на лезията. Наблюдават се също отпуснатост и загуба на дълбоките сухожилни рефлекси. По-късно се развиват спастичност и хиперрефлексия. Автономна дисфункция се среща често и може да се прояви с хипотония (ортостатична или изявена хипотония), сексуална дисфункция, нарушена функция на червата и пикочния мехур.

Острият инфаркт на гръбначния мозък най-често се причинява от следните състояния:

  • тромбоза на гръбначномозъчна артерия
  • арахноидит
  • хематомиелия
  • непиогенен гръбначномозъчен флебит и тромбофлебит
  • оток на гръбначния мозък
  • подостра некротизираща миелопатия

Диагнозата съдови миелопатии изисква подробна анамнеза и физикално изследване. Миелографията се използва за потвърждаване на диагнозата. Може да бъде необходима също ангиография, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Лечението обикновено е хирургично.

2.3, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Съдови миелопатии МКБ G95.1

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО