Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Други разстройства на нервната система Разстройства на вегететивната [автономната] нервна система Разстройство на вегетативната [автономната] нервна система, неуточнено

Разстройство на вегетативната [автономната] нервна система, неуточнено МКБ G90.9

Разстройство на вегетативната [автономната] нервна система, неуточнено МКБ G90.9 - изображение

Вегетативната нервна система е онази част от нервната система, която контролира неволевите дейности на организма като сърдечна дейност, дихателна дейност, разширяване и стесняване на кръвоносните съдове, поддържане на телесната температура, метаболизъм, уриниране, дефекация, сексуална функция и др.

Автономната нервна система контролира функцията на кръвоносните съдове, стомаха, червата, черния дроб, бъбреците, пикочния мехур, половите органи, белите дробове, сърцето и потните, слюнчените и храносмилателните жлези.

Разстройство на вегетативната [автономната] нервна система, неуточнено може да доведе до сериозни нарушения, включително:

  • проблеми с кръвното налягане
  • сърдечни проблеми
  • затруднения с дишането и гълтането
  • еректилна дисфункция при мъжете

Нарушенията на автономната нервна система могат да възникнат самостоятелно или в резултат на друго заболяване, като например болестта на Паркинсон, алкохолизъм, диабет и др. Може да бъде засегната всяка част на вегетативната нервна система. Някои разстройства са временни, но много от тях се влошават с течение на времето. Когато се засягат дихателната или сърдечната функция, тези заболявания могат да бъдат животозастрашаващи.

Симптомите при разстройство на вегетативната нервна система често включват замайване или прималяване, поради прекомерно понижение на кръвното налягане в изправено положение (ортостатична хипотония). Може да се наблюдава липса на потене, което води до нарушения в терморегулацията на организма. Наблюдава се сухота на лигавиците, повръщане, запек, незадържане на урина или затруднено изпразване на пикочния мехур. При мъжете често се наблюдава еректилна дисфункция.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата, физикалното изследване, тестовете за вегетативните функции и лабораторните резултати. Измерват се кръвното налягане и сърдечната честота в легнало и в изправено положение. Прави се електрокардиография. Изследва се реакцията към светлина. Потните жлези се стимулират от електроди, които са изпълнени с ацетилхолин и са захванати за краката и китките. След това се измерва обема на потта, за да се определи дали производството на пот е нормално.

Лечението на разстройство на вегетативната [автономната] нервна система, неуточнено е насочено към основната причина. Ако тя не може да бъде лекувана, се назначават симптоматични средства.

3.5, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Разстройство на вегетативната [автономната] нервна система, неуточнено МКБ G90.9

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО