Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Детска церебрална парализа и други паралитични синдроми Параплегия и тетраплегия Параплегия, неуточнена

Параплегия, неуточнена МКБ G82.2

Параплегия, неуточнена МКБ G82.2 - изображение

Параплегия, неуточнена е нарушение на моторната или сензорна функция на долните крайници.

Парализата на двата долни крайника обикновено се причинява от увреждания или пълно прекъсване на гръбначния мозък, както и от вродени състояния като спина бифида, които засягат нервните елементи на гръбначния канал. Други заболявания, които могат да причинят долна параплегия са туберкулоза, сифилис, тумори на гръбначния стълб, множествена склероза, полиомиелит. Може да бъде засегната гръдната, лумбалната или сакралната област на гъбначния мозък.

Клиничната картина зависи от нивото от гъбначния мозък, на което е настъпило увреждането. Засягането на най-ниските области на гръбначния мозък може да доведе само до парализа на краката, докато засягането на по-горните области причинява загуба на контрол върху мускулите на пикочния мехур или ректума. При увреждания в най-горните области може да настъпи парализа на четирите крайника и загуба на контрол върху мускулите, участващи в дишането.

Поради отслабване или загуба на сетивността в долните крайници, параплегията може да доведе до редица медицински усложнения, включително декубитални рани, тромбоза, аспирационна пневмония, ортопедични деформации, инфекции или конкременти в пикочните пътища, стомашно-чревни разстройства. Тъй като параплегията е резултат най-често на травматично увреждане на гръбначния мозък, може да настъпи възпаление. Случаите с хронична болка в районите около точката на нараняване не са рядкост. Т.нар. "фантомни болки", изпитвани от лица, страдащи от парализа може да бъдат пряк резултат от тези нервни увреждания, неправилно изтълкувани от главния мозък.

Диагнозата на долна параплегия се поставя въз основа на подробната анамнеза и физикалното изследване. Образните изследвания като рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс се използват за установяване на основното заболяване и причината за долната параплегия. Необходима е консултация както с невролог, така и с ортопед, уролог и физиотерапевт.

Лечението на параплегия, неуточнена зависи от конкретния случай и има за цел да възстанови колкото е възможно засегнатата функция и да облекчи симптомите. Грижите за пациента по време на ранните етапи на заболяването трябва да бъдат насочени към предотвратяване на усложненията. Важна роля има физиотерапията, рехабилитацията и трудовата терапия. Медикаменти като баклофен се прилагат за облекчаване на мускулните спазми, свързани с дисфункцията на горните двигателни неврони. Назначават се също витамини.

3.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия