Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Увреждания на нервни коренчета и плексуси Други увреждания на нервни коренчета и плексуси

Други увреждания на нервни коренчета и плексуси МКБ G54.8

Други увреждания на нервни коренчета и плексуси МКБ G54.8 - изображение

В рубриката други увреждания на нервни коренчета и плексуси е разгледан т.нар. синдром на слънчевия сплит.

Слънчевият сплит се намира в центъра на торса, точно под центъра на ребрата. Той представлява мрежа от нервни разклонения, разположена в коремната област, зад стомаха. Слънчевият сплит осигурява инервацията на органите в коремната кухина.

Синдромът на слънчевия сплит представлява специфичен вид коремна невроза, протичаща с болка в епигастриума. Болката възниква при внезапен силен удар в областта на корема или при падане по гръб. При удара диафрагмата се съкращава и възниква спазъм на мускулатурата и. Това прави вдишването и издишването почти невъзможно и неефективно. Пациентът е изплашен, тревожен. При отпускане на диафрагмата, дишането се възстановява.

Заболяването най-често се среща при хора, практикуващи спортове като ръгби, футбол, бойни спортове и др.

Клиничното значение на синдрома на слънчевия сплит е в диференциалната диагноза, тъй като състоянието често се тълкува погрешно като заболяване с коремен или ретроперитонеален произход.

Диагнозата се базира изцяло на анамнезата и физикалното изследване.

Лечението на други увреждания на нервни коренчета и плексуси е главно симптоматично. Препоръчително е пациентът да седне в свито положение, за да се даде възможност на мускулите да се отпуснат. Той трябва да остане спокоен, като извършва бавни и дълбоки вдишвания, тъй като с това се намалява болката. Ако състоянието не се подобри в рамките на десет до петнайсет минути се преминава към лечение по преценка на лекаря. Най-често се прилагат мускулни релаксанти, болкоуспокояващи, антидепресанти.

Превенцията на синдрома на слънчевия сплит се състои в промяна в начина на живот: активен спорт, диета, богата на витамини и минерали, пиене на големи количества вода, което поддържа тялото хидратирано. Ограничават се кофеиновите напитки и приема на захар.

3.8, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други увреждания на нервни коренчета и плексуси МКБ G54.8

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО