Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Възпалителни болести на централната нервна система Бактериален менингит, некласифициран другаде Хемофилен менингит

Хемофилен менингит МКБ G00.0

Хемофилен менингит МКБ G00.0 - изображение

Хемофилен менингит е възпалително увреждане на мозъчните обвивки.

Етиологичен причинител е бактерия Hemofilus influencae. Инфекцията на мозъчните обвивки възниква най-често вторично в хода на друго заболяване със същата етиология.

Hemofilus influencae е малък оксидаза-положителен, Грам-отрицателен, пръчковиден бацил. Капсулираните щамове имат полизахаридна капсула, която допринася за високата вирулентност, предпазва бактерия от фагоцитоза, опсонизация и комплемент-медиирана фагоцитоза. Причинителят продуцира различни токсини, които улесняват разпространението на инфекциозното огнище.

Инфекцията прониква в организма по един от следните механизми:

  • по съседство - при отит, синуит, травма в областта на главата
  • директен - при неспазване на асептиката при неврохирургични интервенции
  • хематогенен (чрез кръвта) - при дисеминация (разсейване) на първичната инфекция настъпва бактериемия (наличие на бактерията в кръвта) и инфекцията достига по кръвен път до нервната система

Патоморфологията на менингит, предизвикан от Hemofilus influencae включва дифузни промени в менингите, разположени по конвекситета и базата на черепа, с обилен излив на гноен ексудат и засягане на черепно-мозъчни нерви, разположени по черепната основа.

Епидемиологичите данни сочат, че най-често са засегнати деца под 5 г., поради нисък титър на антитела срещу причинителя или лица над 60 г. В страни с умерен климат има и сезонна заболеваемост - през пролетно-есенния сезон.

Клиничната картина на хемофилен менингит протича с няколко основни синдрома:

  • токсикоинфекциозен синдром
  • астеноадинамичен синдром
  • менингеален синдром

Заболяването има остро начало. Пациентите се оплакват от фотофобия (светлобоязън), раздразнителност, припадъци, внезапно повишение на температурата (обикновено 38°C до 42°C, измерена аксиларно), астеноадинамичен синдром (болните са отпаднали, летаргични, с дифузни болки в стави и мускули). На фона на тежкото общо състояние пациентите развиват вратна ригидност (скованост на врата), положителни симптоми на Керниг и Брудзински, наличие на патологични рефлекси - двустранно положителен Бабински, степенни нарушения на съзнанието. Характерно е покачването на вътречерепното налягане с мозъчен оток, които се демонстрират клинично със силно главоболие, неповлияващо се от приема на аналгетици, повръщане, брадикардия. При децата се променя характера на плача, има отказ от хранене, сънливост. Огнищната симптоматика е вследствие лезията на черепно-мозъчни нерви.

Лабораторно се установява левкоцитоза с олевяване, промени в серумното ниво на глюкозата, намаление на серумния натрий и осмоларитет. Характерни са промените в ликвора - той е мътен, гноевиден, с намалено ниво на глюкозата, повишен брой левкоцити и наличие на Хемофилус инфлуенца след посявка.

Диференциална диагноза се прави с менингококов менингит, пневмококов менингит и други видове менингити.

Диагнозата на хемофилен менингит се основава на анализ на епидемиологичната обстановка, преглед от невролог, лумбална пункция за оценка налягането и вида на ликвора, лабораторни изследвания на ликвор, кръв, урина, микробиологично изследване - директна микроскопия, изследване по Грам, посявка от цереброспинална течност и кръв, компютърна томография (КАТ), ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), електроенцефалография (ЕЕГ). Използват се също методи за идентификация на бактериални антигени в нормално стерилни течности (ликвор или кръв) - латекс аглутинация, PCR (полимеразно-верижна реакция).

Лечението се извършва в спешен план - настаняване в интензивно или инфекциозно отделение, антибиотично лечение на бактериалната инфекция, лечение на съпътстващите симптоми - повишеното вътречерепно налягане и мозъчния оток. Въпреки съвременните методи на лечение, хемофилният менингит е тежко, животозастрашаващо състояние с висока смъртност.

Профилактика се състои в навременно лечение на бактериалните инфекции при лица с нисък имунитет, а при деца под 5 г. се препоръчва приложение на комбинирана ваксина.

3.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО