Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Новообразувания Новообразувания in situ Карцином in situ на кожата Карцином in situ на кожата на горен крайник, включително раменния пояс

Карцином in situ на кожата на горен крайник, включително раменния пояс МКБ D04.6

Карцином in situ на кожата на горен крайник, включително раменния пояс МКБ D04.6 - изображение

Немеланомните злокачествени заболявания на кожата са най-често срещаните ракови заболявания. Двете най-често срещани форми на този вид новообразувания са базалноклетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином, като техните предшестващи, неинвазивни форми, се наричат съответно базалноклетъчен карцином in situ (означаван и като повърхностен базалноклетъчен карцином на кожата) и плоскоклетъчен карцином in situ (известен и като болест на Боуен, Bowen's disease).
Другият тип кожен рак — меланом — има по-лоша прогноза, но се среща по-рядко.

Честотата на немеланомните кожни карциноми се увеличава постоянно през последните 30 години, като причините за това са различни.

Основните рискови фактори за развитие на карцином in situ на кожата на горен крайник, включително раменния пояс са:

  • продължително излагане на слънце или анамнеза за предишно слънчево изгаряне;
  • излагане на ултравиолетова светлина;
  • хора със светъл цвят на кожата, косата и очите;
  • гама-радиационно облъчване (онкотерапия, лечение на псориазис и др.);
  • член на семейството, имащ минала анамнеза за злокачествено заболяване на кожата;
  • възраст над 50 години;
  • експозиция на неорганичен арсен;
  • използване на изкуствена слънчева светлина — солариуми;

Основният рисков фактор обаче за развитие на карцином in situ на кожата на горен крайник, включително раменния пояс е продължителното излагане на ултравиолетова (UV) светлина, като изтъняването на озоновия слой увеличава количеството на UV лъчи, попадащи върху кожата, а по този начин се увеличава честотата на кожните карциноми.

Базалноклетъчният карцином (ВСС) е най-често срещания рак на кожата, като съставлява около 68% от всички ракови заболявания на кожата.

Повърхностният базалноклетъчен карцином обикновено се представя като добре ограничено червено петно, с типична локализация по крайниците.
Понякога лезиите (пораженията) на този вид злокачествено заболяване имат характеристиките на тези, наблюдавани при псориазис, екзема или тинеа корпорис (Tinea corporis) и в някои случаи се лекува като някое от тези заболявания, преди да се направи правилна диагноза.

При псориазис и екзема обикновено е налице симетрия, като лезиите се появяват и скриват по време на лечението.
При наличие на единична лезия, която не реагира на лечението, трябва да се направи внимателен оглед на лезията, като разтягането й може да разкрие перленовиден ръб.
Диагнозата може да се потвърди чрез биопсия.

Плоскоклетъчният карцином in situ най-често се представя като бавно нарастващо червено петно или плака, което е леко повдигнато, люспесто или имащо коричка. Както и повърхностния ВСС, то може да се сбърка с псориазис или екзема. Потвърждаването на диагнозата става чрез вземане на биопсия.
При изследване с микроскоп се наблюдават атипични сквамозни (плоски) клетки, които са пролиферирали (увеличили са броя си чрез делене) в цялата дебелина на епидермиса, но не и извън него.

Плоскоклетъчен карцином ин ситу на кожата на горния крайник се развива в резултат на грешки в ДНК на сквамозните клетки на кожата.
При нормални обстоятелства новите клетките избутват остарелите клетки към повърхността на кожата, като последните се излющват. При грешки в ДНК обаче този модел е нарушен, което води до неконтролируем растеж на клетките, в резултат на което се развива плоскоклетъчен карцином in situ на кожата.

Основната причина за грешки в ДНК на кожните клетки са ултравиолетовите (UV) лъчи, източник на които е слънчевата светлина, както и солариумите.

Болестта на Боуен (Bowen) може да се развие и поради продължително въздействие на токсични вещества (например арсен), както и в резултат на състояния, отслабващи имунната система.

Подробна информация за хистологичната находка, клиничните прояви и методите за лечение на двата основни вида немеланомни ракови заболявания на кожата ще намерите при:

От изключително значение при кожните новообразувания е профилактиката.
Трябва да се избягва излагането на слънчевата светлина по време на обедните часове, когато интензивността на ултравиолетовите лъчи е най-голяма.
По време на престоя на слънце трябва да се използва слънцезащитен крем и подходящо облекло.

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО