Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Инфекции, предавани предимно по полов път Вроден сифилис Късно вродено сифилитично увреждане на очите

Късно вродено сифилитично увреждане на очите МКБ A50.3

Късно вродено сифилитично увреждане на очите МКБ A50.3 - изображение

Сифилисът е силно заразно заболяване, което се предава основно по полов път, по-рядко при близък телесен контакт. Бременните жени могат да предадат инфекцията на плода. Това е т.нар. вроден сифилис, който може да доведе до тежки аномалии и дори смърт на детето.

Сифилисът се причинява от бактерията Treponema Pallidum (бледа спирохета), която извършва характерни, плавни движения.

Вроденият сифилис може да бъде ранен и късен.

Проявите на ранния вроден сифилис настъпват най-късно до втората година от живота.

Късният вроден сифилис засяга децата след 2 годишна възраст, като заболяването може да се манифестира и след 15-та до 20-та година.

Много често се увреждат лигавиците на устата. Образуват се гумозни възли, които се разпадат и водят до разрушаване на костните прегради. Гумите в областта на носа водят до т.нар. седловиден нос.

Наблюдават се и костни усложнения (периостит и остеомиелит), очни промени с потъмняване на роговицата, зъбни аномалии с характерни зъби тип "отвертка" или с полулунни очертания.

Късно вродено сифилитично увреждане на очите е паренхиматозния (интерстициален) кератит. Среща се в 50% от случаите и обикновено е двустранен с голям интервал между засягането на едното и другото око. Дължи се на васкуларизация, клетъчна инфилтрация и последваща дегенерация на роговицата. Активността на процеса продължава между 6 и 8 седмици, след което започва продължителното обратно развитие, като в засегнатите участъци се разраства съединителна тъкан.

Клиничните прояви интерстициалния кератит включват блефароспазъм, фотофобия, сълзене, болки, а крайният резултат е намалено зрение до пълна слепота.

Повече информация за късен вроден сифилитичен интерстициален кератит може да намерите в рубриката:

Друго късно вродено сифилитично увреждане на очите е късната вродена сифилитична офталмопатия.

Повече информация за късната вродена сифилитична офталмопатия може да прочетете в рубриката:

Потвърждаването на диагнозата късно вродено сифилитично увреждане на очите се осъществява чрез кръвни тестове, серологични тестове, офталмологични тестове.

Лечението се провежда с пеницилин.

3.5, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки