Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални зоонози Бруцелоза Бруцелоза, предизвикана от Brucella canis

Бруцелоза, предизвикана от Brucella canis МКБ A23.3

Бруцелоза, предизвикана от Brucella canis МКБ A23.3 - изображение

Бруцелозата е инфекциозно заболяване, причинено от бактерии от род Brucella. Характеризира се с повишена температура, нощни изпотявания, лесна уморяемост, анорексия, загуба на тегло, главоболие, артралгии, хепатоспленомегалия, полиорганна симптоматика, особено от страна на опорно-двигателния апарат.

Отчитат се тежките усложнения, които заболяването причинява.

Особено неблагоприятни икономически и стопански последици възникват при по-широко разпространение сред домашните животни.

Бруцелоза, предизвикана от Brucella canis засяга главно кучетата. Понякога боледува и човека.

Механизмът на заразяване е различен - алиментарен, контактен, аерогенен, контактно-битов.

Ветеринарните лекари са изложени на риск, поради работа с кръв от заразени животни. Собствениците на домашни любимци не се считат за изложени на риск от инфекция, защото е малко вероятно те да влязат в контакт с кръв, сперма, или плацентата от кучето.

Продължителността на заболяването може да варира от няколко седмици до няколко месеца или дори години. Наблюдава се остра, подостра и хронична форма на заболяването.

Клиничната картина най-общо се характеризира с треска, потене, слабост, анемия, главоболие, депресия, мускулна и телесна болка.

Диагнозата в повечето случаи е трудна, поради полиморфизма на органните поражения и липсата на патогномонични симптоми. Потвърждаването на диагнозата става чрез установяване на причинителя в хемокултура, ликвор, урина, ставна течност, костен мозък на специални хранителни среди. Използват се и серологични методи за диагностика.

Диференциална диагноза се прави с широк кръг заболявания: Ку-треска, орнитоза, коремен тиф, сепсис, милиарна туберкулоза, инфекциозна мононуклеоза, туларемия, малария, лимфом и др.

Лечението на бруцелоза, предизвикана от Brucella canis започва с общ режим и диета. Етиологичното лечение включва тетрациклини, хлорамфеникол, аминоглюкозиди, цефалоспорини и др. При по-тежки случаи се налага и патогенетично лечение - вливания на глюкозно-солеви разтвори, кортикостероиди, витамини и др.

Имунокомпрометирани лица (пациенти с рак, заразени с ХИВ лица, или пациенти с трансплантация) не трябва да имат контакт с кучета, заразени с кучешка Brucella.

4.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО