Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални зоонози Бруцелоза Бруцелоза, предизвикана от Brucella suis

Бруцелоза, предизвикана от Brucella suis МКБ A23.2

Бруцелоза, предизвикана от Brucella suis МКБ A23.2 - изображение

Бруцелозата е зооантропоноза с професионален характер. Протича с вълнообразна температура, токсични явления, прояви от страна на различни органи и системи.

Наблюдавани са малки епидемии или спорадични случаи предимно сред животновъди, селскостопански работници, ветеринарни лекари, зоотехници и т.н.

Причинител на заболяването са бактерии от рода Brucella - Грам-отрицателни, неподвижни микроорганизми с овоидна форма.

Бруцелоза, предизвикана от Brucella suis е заболяване, което засяга предимно свинете. Хората са заразяват при контакт с животни или животински продукти, които са замърсени с тези бактерии.

Входната врата на заразата е устата най-често чрез заразени хранителни продукти и замърсени ръце. Бруцелите могат да проникват в организма на човека чрез кожата и лигавиците, както и през горните дихателни пътища.

Продължителността на заболяването може да варира от няколко седмици до няколко месеца или дори години. Клиничната картина при острата форма на бруцелозата, предизвикана от Brucella suis протича с треска, потене, слабост, анемия, главоболие, депресия, мускулна и телесна болка. Хронична форма на заболяването поразява костите и ставите. Засягането на хрущялните повърхности на лумбалните прешлени е много характерно.

Бруцелозата се диагностицира в лаборатория чрез намиране на причинителите в проби от кръв и костен мозък. Също така, се прави изследване на кръвта за наличие на антитела срещу бактериите. При този метод се вземат две кръвни проби през 2 седмици.

Лечението на бруцелоза, предизвикана от Brucella suis може да бъде трудно. Прилагат се антибиотици - доксициклин и рифампин в комбинация в продължение на 6 седмици, за да се предотврати повторна инфекция. В зависимост от времето на лечение и тежестта на заболяването, възстановяването може да отнеме няколко седмици до няколко месеца.

Не съществува ваксина за хората.

Профилактичните мерки включват:

  • изолация на болните
  • наблюдение на контактните
  • строг контрол по спазване на санитарно-хигиенните условия
  • изследване на животните в огнището на бруцелоза
3.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО