Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални зоонози Бруцелоза Бруцелоза, предизвикана от Brucella abortus

Бруцелоза, предизвикана от Brucella abortus МКБ A23.1

Бруцелоза, предизвикана от Brucella abortus МКБ A23.1 - изображение

Бруцелозата е рядко заболяване за нашата страна. Наблюдавани са спорадични случаи и малки епидемии в Югозападна България. Тя е зооантропоноза и има професионален характер.

Причинители на бруцелозата са бактерии от рода Brucella.

Brucella abortus е патогенна за овце, свине и хора.

Хората са заразяват при контакт с животни или животински продукти, които са замърсени с тези бактерии. Майките, които кърмят може да предадат инфекцията на децата си. Заразяване по полов път също е описано. Въпреки че е необичайно, заразяване може да възникне чрез трансплантация на замърсени тъкани.

Входна врата на бруцелоза, предизвикана от Brucella abortus най-често е стомашно-чревния тракт чрез консумация на заразени хранителни продукти или чрез замърсени ръце. Бруцелите могат да проникват в организма на човека също чрез кожата и лигавиците, както и през горните дихателни пътища.

Продължителността на заболяването може да варира от няколко седмици до няколко месеца или дори години.

Клиничната картина протича с треска, изпотяване, слабост, анемия, главоболие, депресия, мускулна, телесна болка. Наблюдават се симптоми обикновено в костите и ставите, arthritis, spondylodisciitis на лумбалните прешлени, придружени от sacroiliitis. При бременните жени се наблюдават аборти през втората половина на бременността, а при мъжете - орхит.

Бруцелоза, предизвикана от Brucella abortus се диагностицира в лаборатория, чрез намиране на Brucelli в проби от кръв и костен мозък. Също така, се прави изследване на кръв за наличие на антитела срещу Brucella бактерии. При този метод се вземат две кръвни проби през 2 седмици.

Лечението може да бъде трудно. Прилагат се антибиотици - доксициклин и рифампин в комбинация за около 6 седмици. В зависимост от времето на лечение и тежестта на заболяването, възстановяването може да отнеме няколко седмици до няколко месеца.

Профилактичните мерки са насочени към източниците на заразата, пътищата и факторите за предаване и повишаване невъзприемчивостта на населението. За да се предотврати бруцелоза, предизвикана от Brucella abortus трябва да се избягва консумацията на непастьоризирано мляко. Пастири, работници в транжорни трябва да използват гумени ръкавици при работа с вътрешностите на животните.

Не съществува ваксина за хората.

3.3, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО