Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Цитронела, Цейлонска цитронела

Цитронела, Цейлонска цитронела

Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)

Цитронела, Цейлонска цитронела - изображение

Цитронела, Цейлонска цитронела (Cymbopogon nardus) представлява многогодишно ароматно растение от семейство Житни (Gramineae, Poaceae).

Устройство на цитронела

цвят на цитронелаЦитронелата е трайна растителност, която се развива под формата на туфа. Има остри, дълги и тесни листа. Образува гроздовидни съцветия, с дължина от 15 до 30 см.

Разпространение на цитронела

Растението произхожда от тропическа Азия. Проявява се като инвазивен вид. Установило се е в Източна Африка - от Судан до Южна Африка, Азия - Индия и Шри Ланка. Расте по пасища и открити гори в Уганда.

Използваема част на цитронела

Употребява се извлеченото от растението етерично масло. По-рядко листата на билката намират приложение предимно в кулинарията.

Химичен състав на цитронела

От цитронелата са извлечени следните вещества:

  • евгенол;
  • елемол;
  • гераниол;
  • гераниол формиат;
  • монотерпените, представени от цитронелен и гераниол;
  • елемен, транс-кариофилен и кадинен;
  • въглеводороди (изключително мирценови и лимоненови).

Лечебни свойства и приложение на цитронела

листа на цитронелаКитайците използват листата по-специално при ревматизъм и при лечението на треска, чревни паразити, храносмилателни и менструални проблеми. C. nardus произвежда жълто етерично масло, което притежава някои фармакологични свойства като противогъбични, аналгетична активност, репелентни срещу комари.

Листата на цитронелата притежават спазмолитични, изпотяващи, храносмилателни и стимулиращи свойства. Инфузия от тях се използва за лечение на диария и спазми от страна на храносмилателната система. За лечение на настинки се използва инфузия от листата с алкохолни спиртни напитки или сладки спиртни напитки.

Етерично масло от цитронела

масло от цитронелаРастението понякога се отглежда в тропически райони заради неговото етерично масло, което се използва като хранителен ароматизатор. Основните съединения в етеричното масло от цитронела са кислородсъдържащите монотерпени: цитронелен, гераниален, гераниол, цитронелол и нерал, цитрал и цитронелал. Свойствата, които притежава то са антитуморни, антиноцицептивни и антибактериални. Както вече бе споменато, то се използва много от хранителната промишленост за ароматизиране на широк кръг храни. Може да се употребява за имитация на вкусове на ябълки, лимон, ягоди и ванилия. Етерично масло се получава от цялото растение чрез парна дестилация. Етеричните масла се извличат от надземните й части и се прилагат предимно локално като репелент за насекоми. Използва се в лакове, инсектициди, парфюмерия, за ароматизиране на евтини технически продукти като детергенти, сапуни, спрейове. Проведени са изследвания относно действието на масления екстракт върху микроорганизмите от род Candida. Резултатите показват важен противогъбичен потенциал за всички щамове, с изключение на два клинични изолата на Candida tropicalis. Етеричното масло инхибира растежа на дрождите и образуването на хиф на щамовете на C.albicans. То се оказва обещаващо средтво за инхибиране на Candida видовете. При приложението на етеричното масло не е наблюдаван токсичен ефект до ниво на дозата от 12 мл/кг.

стръкове цитронелаВ един доклад от научно изследване се съобщава за антимикробното свойство на етеричното масло от C. nardus срещу системни бактерии, изолирани от различни водни животни. Масленият продукт демонстрира своя потенциал като алтернатива на търговско антибактериално средство.

Други употреби на цитронела

Тя не се консумира пряко поради неприятният й вкус. Листата се използват като ароматизатор в къри, супи и др. От тях може да се получи ароматен чай.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon_nardus
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Cymbopogon+nardus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2816489/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5000650/
https://keys.lucidcentral.org/keys/v3/eafrinet/weeds/key/weeds/Media/Html/Cymbopogon_nardus_(Blue_Citronella_Grass).htm
http://ayurvedicoils.com/tag/cymbopogon-nardus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3696851/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съвети