Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Geraniales Сем. Geraniaceae (Здравецови) Сибирски здравец

Сибирски здравец

Сем. Geraniaceae (Здравецови)

Сибирски здравец - изображение

Сибирски здравец (Geranium sibiricum) представлява многогодишно, тревисто растение. Класифицира се към семейство Здравецови (Geraniaceae).

Устройство на сибирски здравец

цветове на сибирски здравецБилката израства на височина от 0,2 до 0,5 метра. Стъблото му е гъвкаво, меко, с ъгловато напречно сечение, покрито с пухкави, светли власинки, оцветено в от светлозелено до тъмночервено. Има и мъжки и женски плодни органи, като се опрашва от насекоми. Цветовете се състоят от 5 венчелистчета, бледо лилави на цвят, с по три по-тъмни линии по горната им повърхност. Чашелистчетата също са 5, оцветени в светло зелено, надлъжно набраздени, с леко покритие от власинки, дълги почти колкото венчелистчетата. Цветчетата притежават по 10 тичинки и се развиват обиконовено по единично. Цъфтящият период се проявява през лятото и началото на есента.

листа на сибирски здравецЛистата на сибирския здравец се развиват под формата на розетка поставени приосновно. Другите се разполагат на дълги дръжки, срещуположно по клончетата. Всяка листна петура е разделена на от пет до седем дяла, които са с назъбен листен ръб. Горната й повърхност е оцветена в светлозелено, а долната е бледа, с дълги власинки по листните вени. Листните дръжки, като стъблата са светлозелени до червеникаво-зелени. В основата на всяка дръжка има двойка линейно-ланцетни прилистници. Образува подобни на бобчета, сухи, с гладка повърхност и леко власинково покритие плодове. Всяка бобовидна кутиийка е снабдена с извита суха дръжка и съдържа по едно семе. Големината й е от 16 до 19 мм. При узряване плодчетата не се отварят.

Разпространение на сибирски здравец

сибирски здравецВидът е разпространен в северните райони на Европа и Азия. Понякога се среща в Северна Америка. Расте сред дивата природа по равнинни местности, ливади, ниви, полета, сметища, изоставени градини. Може да вирее и в саксия, както и с него да се декорират флорални формации. Лесно от флоралната декорация може да се разпространи в околната природа. Адаптира се много добре при различни климатични и почвени условия на живот, въпреки че за своето развитие предпочита сянка и влажна почва. На благоприятни места образува колонии от растения.

В северните страни сибирският здравец е особено подходящ за външно цветно оформление на летни вили, тъй като зайците и елените на север обикновено не обичат да го ядат. Растенията привличат опрашители от малки мухи до красиви пеперуди, за радост на любителите на природата.

Лечебни свойства и приложение на сибирски здравец

Свойства на билката:

цвят на сибирски здравец

  • адстрингентно;
  • диуретично;
  • средство за лечение на рани.

Geranium sibiricum се използва като лечебно растение за лечение на диария, бактериална инфекция и рак в България, Перу и Корея. Въпреки това, досега не е изследван подробно неговият стимулиращ растежа на косата ефект. Само едно проучване изследва ефектите на екстракта Geranium sibiricum (GSE) върху растежа на косъма, използвайки in vitro и in vivo модели. Резултатите показват, че екстракт от билката насърчава растежа на косата in vitro и in vivo чрез регулиране на растежните фактори и клетъчния отговор.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Geranium+sibiricum
http://www.luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/siberian-cranesbill
https://species.wikimedia.org/wiki/Geranium_sibiricum
https://www.illinoiswildflowers.info/weeds/plants/sb_cranesbill.htm
https://gobotany.newenglandwild.org/species/geranium/sibiricum/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307826/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлПроизводители