Сапунка

ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полукълбовидна, а развита е широко дъговидна до плоска, понякога леко вдлъбната в средата, дебело месеста, с диаметър около 10-20 см., бяла със синкав оттенък, в центъра охрена до кремава. Повърхността/кожицата е гладка, гола и лесно се обелва. Във влажно време е лепкава, а в сухо - лъскава. Ръбът в началото е подвит навътре и е с много фин мъх, а по-късно е изправен, гладък и леко вълновиден.
Месото е плътно, бяло със синьо-виолетов оттенък, с приятен вкус и миризма.
Гъбата има ламели/пластини, които леко се спускат по пънчето, гъсти, широки, дълги, бели със синкав оттенък, а зрелите екземпляри - кремави. Споровият прашец е кремав или бял.
Пънчето е цилиндрично със задебелен долен край (бухалковидно), плътно, дебело, бяло до кремаво, понякога със синкав оттенък.
Образува плодни тела през няколко години, често в значителни количества.
Разпространение:
Расте по поляни и пасища, през пролетта до началото на лятото и през есента.
Предназначение:
Много добра ядлива гъба, с отлични вкусови качества. Употребява се в свежо състояние или сушена.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Tricholomataceae
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Ливадна виолетка
- Рагу от тиквички с гъби, домати и маслини
- Пълнени гъби с бекон и кашкавал
- Гъби на фурна с лук и кашкавал
- Печени гъби с мащерка и чесън
- Гъбено песто с орехи и пармезан
- Кисело зеле с бели гъби и боб
- Пресни бели гъби
Коментари към Сапунка