Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Мукуна, Кавча, Кадифен боб

Мукуна, Кавча, Кадифен боб

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Мукуна, Кавча, Кадифен боб - изображение

Мукуна представлява тропическо растение от семейство Бобови. То е едногодишно, увивно и може да достигне над 15 м дължина. Когато е младо почти изцяло е покрито с космести израстъци, които липсват при по-старите форми. Листата са широки и овални, в краищата често са силно набраздени. Цветовете са бели или лилави подредени в съцветия, които достигат дължина от 15 до 32 см. Семената са елипсовидни и плоски, с дължина 1-1,9 см, ширина 0,8-1,3 см и дебелина 4-6,5 см. Най-отвън са покрити с власинки, откъдето носят наименованието си кадифено зърно и кавча.

Разпространение на мукуна

Това екзотично растение е разпространено в тропиците – Индия, Африка, Карибите. За отглеждане на мукуна климатът трябва да е влажен, почвата богата на полезни вещества и също с висока влажност.

Използваема част на мукуна

От растението се използват семената и листата.

Химичен състав на мукуна

Основни съставки на мукуна са L-dopa (от нея се образува допамин) и норепинефрин.

Действие на мукуна

  • влияе върху съдържанието на допамин в кората на мозъка - допаминът е важно химическо вещество в мозъка, отговорно за настроението, сексуалната активност и движенията
  • значително повишава естественото производство на хормона на растежа в организма и затова често се използва за увеличаване на мускулната маса и при забавено физическо развитие
  • подобрява настроението
  • спомага за овладяване на симптомите при болестта на Паркинсон
  • увеличава мускулната маса
  • повишава енергийните нива
  • като афродизиак – повишава либидото и сексуалната функция
  • облекчава сърбежи

Приложение на мукуна

  • семената на мукуна биха могли да се ядат след сваряване, но преди това трябва да престоят във вода за 48 часа, като през няколко часа тя се сменя и след това се сваряват. При ненакисване на семената, растението може да бъде токсично.
  • при силен сърбеж - шушулките на семената се нарязват на ситно след изсушаване или се правят на прах и се налагат върху засегнатата, леко навлажнена част като компрес.

Още по темата:

2.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиПсихологияСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаСпортНовиниИсторияРецептиХранене при...ФизиологияИзследванияОрганизации