Мелотрия, Мексиканска краставица

Мелотрия, Мексиканска краставица (Melothria scraba) е вид пълзящо растение. Принадлежи към семейство Cucurbitaceae (Тиквови). Произлиза от Мексико и Централна Америка, където наричат плодовете й „малка диня”. Те са толкова миниатюрни, че могат да се поберат в една чаена лъжичка. Притежават освежаващия вкус на обикновената краставица.
Устройство на мелотрия
Изображение: User:Tigerente, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Мелотрията расте бавно. Височината й достига до 1,5–2 метра, а ширината 10-15 сантиметра. Мексиканската краставица може да се отглежда като многогодишно растение, за да дава плодове година след година. Листата й са зелени, с триъгълна форма и накъдрени ръбове. Растението е устойчиво на суша и на вредители.
Цветовете на мелотрията са мъжки и женски, разположени на едно растение. Те са малки и жълти, с диаметър около 4 милиметра. Имат 5 венчелистчета и са събрани в съцветия.
Плодовете се развиват в основата на женското цвете. Имат продълговата форма, светлозелен цвят и тъмни ивици. Вътрешността им е бяла, с лек зеленикав оттенък и хрупкава текстура. Съдържа семена. Вкусът й се сравнява с този на обикновената краставица, като има лек привкус на кисело мляко. Дава плодове по време на целия летен сезон. Засява се през пролетта - от април до май.
Използваема част на мелотрия
Употребяват се плодовете на растението.
Разпространение на мелотрия
Melothria scabra произлиза от Мексико и Централна Америка. Там растението е било култивирано и използвано като източник на храна в продължение на дълги години. Въпреки екзотичния произход на мелотрията, тя се отглежда по-лесно от обикновената краставица в умерен климат. В България също се култивира. Предпочита слънчеви места с плодородна и равномерно влажна почва.
Химичен състав на мелотрия
Мексиканската краставица притежава химичен състав подобен на обикновената. Съдържа голямо количество вода, микроеленти (фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк, калий), витамини, антиоксиданти и фибри.
Лечебни свойства и приложение на мелотрия
Плодовете на мелотрия са с ниско съдържание на калории, което е изключително важно за оптимизиране на здравословното състояние на организма. Основната им употреба е в хранително-вкусовата промишленост, но освен това се използват и за медицински цели. За употребата им в медицината се знае малко, но съдържанието на физиологично активни вещества определя свойствата им на антиоксиданти, предпазващи тялото от естествените промени на стареенето чрез защитаване и подмладяване на клетките, тъканите и органите.
Свойства на мелотрия
- антиоксидантно;
- противотуморно;
- стимулира кръвообращението;
- забавя стареенето.
Заболявания и състояния, при които се прилага мелотрия
- заболявания на сърдечно-съдовата система - инсулт, инфаркт и др.;
- рак;
- кожни заболявания.
Начин на приложение
Плодовете се консумират в сурово състояние. Използват се в кулинарията, като се добавят към салати и други свежи ястия.
Заглавно изображение: User:Tigerente, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Библиография
https://en.wikipedia.org/
http://www.seedaholic.com/
http://wimastergardener.org/
http://www.learn2grow.com/
https://healthybenefits.info
Коментари към Мелотрия, Мексиканска краставица