Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Cucurbitales Сем. Cucurbitaceae (Тиквови) Мелотрия, Мексиканска краставица

Мелотрия, Мексиканска краставица

Сем. Cucurbitaceae (Тиквови)

Мелотрия, Мексиканска краставица - изображение

Мелотрия, Мексиканска краставица (Melothria scraba) е вид пълзящо растение. Принадлежи към семейство Cucurbitaceae (Тиквови). Произлиза от Мексико и Централна Америка, където наричат плодовете й „малка диня”. Те са толкова миниатюрни, че могат да се поберат в една чаена лъжичка. Притежават освежаващия вкус на обикновената краставица.

Устройство на мелотрия

листо на мелотрия

 

Мелотрията расте бавно. Височината й достига до 1,5–2 метра, а ширината 10-15 сантиметра. Мексиканската краставица може да се отглежда като многогодишно растение, за да дава плодове година след година. Листата й са зелени, с тръгълна форма и накъдрени ръбове. Растението е устойчиво на суша и на вредители.

 

 

цвят и плод на мелотрияЦветовете на мелотрията са мъжки и женски, разположени на едно растение. Те са малки и жълти, с диаметър около 4 милиметра. Имат 5 венчелистчета и са събрани в съцветия.

Плодовете се развиват в основата на женското цвете. Имат продълговата форма, светлозелен цвят и тъмни ивици. Вътрешността им е бяла, с лек зеленикав отенък и хрупкава текстура. Съдържа семена. Вкусът й се сравнява с този на обикновената краставица, като има лек привкус на кисело мляко. Дава плодове по време на целия летен сезон. Засява се през пролетта – от април до май.

Използваема част на мелотрия

Употребяват се плодовете на растението.

Разпространение на мелотрия

мелотрия плодове

Melothria scabra произлиза от Мексико и Централна Америка. Там растението е било култивирано и използвано като източник на храна в продължение на дълги години. Въпреки екзотичния произход на мелотрията, тя се отглежда по-лесно от обикновената краставица в умерен климат. В България също се култивира. Предпочита слънчеви места с плодородна и равномерно влажна почва.

 

Химичен състав на мелотрия

Мексиканската краставица притежава химичен състав подобен на обикновената. Съдържа голямо количество вода, микроеленти (фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк, калий), витамини, антиоксиданти и фибри.

Лечебни свойства и приложение на мелотрия

мексиканска краставицаПлодовете на мелотрия са с ниско съдържание на калории, което е изключително важно за оптимизиране на здравословното състояние на организма. Основната им употреба е в хранително-вкусовата промишленост, но освен това се използват и за медицински цели. За употребата им в медицината се знае малко, но съдържанието на физиологично активни вещества определя свойствата им на антиоксиданти, предпазващи тялото от естествените промени на стареенето чрез защитаване и подмладяване на клетките, тъканите и органите. 

Свойства на мелотрия:

  • антиоксидантно;
  • противотуморно;
  • стимулира кръвообращението;
  • забавя стареенето.

Заболявания и състояния, при които се прилага мелотрия:

салата с мелотрия

  • заболявания на сърдечно-съдовата система – инсулт, инфаркт и др.;
  • рак;
  • кожни заболявания.

Начин на приложение:

Плодовете се консумират в сурово състояние. Използват се в кулинарията, като се добавят към салати и други свежи ястия.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/

http://www.seedaholic.com/

http://wimastergardener.org/

http://www.learn2grow.com/

https://healthybenefits.info

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияРецептиДиетиЗдравни съветиХрани и ястияЛайфстайлЛюбопитноБотаникаСнимкиИсторияХранене при...Алт. медицинаНовиниЛечения