Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Caryophyllaceae (Карамфилови) Градински карамфил

Градински карамфил

Сем. Caryophyllaceae (Карамфилови)

Градински карамфил - изображение

Градински карамфил (Dianthus caryophyllus, Carnation) представлява красиво цъфтящо, подобно на малък храст растение. Принадлежи към семейство Карамфилови (Caryophyllaceae). Известни са около 250 вида карамфили. Карамфилът е наричан „Божествено цвете”, заради произхода на името си: „dios” – божествен и “anthos” – цвят. Някои казват, че е любимо цвете на Богът на гръмотевиците.

коте с карамфилиОригиналният цвят на градинския карамфил е ярък розово-лилав. Въпреки това, през годините развъдчиците са разработили различни сортове карамфил, които носят различни оцветявания на цветовете на растението, включително бяло, жълто, червено и зелено.

Днес карамфилът се използва повече за направата на козметични и парфюмерийни продукти, а не толкова за терапевтична употреба. Колумбия е най-големият производител на карамфили в света.

Устройство на градински карамфил

стъбла и листа на градински карамфил

Този вид карамфил се развива под формата на трайно, многогодишно, плътно структурирано насаждение. Растението има дълго, сиво-зеленикаво стъбло, стигащо до 80 см височина. Листата му също са със сив отенък, светло зелени, синьозелени или светло сиви. Те са дълги около 15 см и имат ланцетовидна форма.

 

 

цветове на градински карамфил

 

Развива по единично цъфтящи или в съцветие по пет цветчета. Оцветяването им е изключително разнообразно, като оригиналният цвят на градинския карамфил е ярко розово-лилав. Създадени са множество сортове с различни краски. Големината на цвета е от 3 до 5 см в диаметър. Има лек приятен аромат. Цъфти от края на пролетта до края на лятото.

 

различни цветове градински карамфил

 

По принцип, розовите диви цветя цъфтят през пролетта и лятото. Но много често се намират култивираните форми на растението, които цъфтят дори и през средата на зимата. Единственото нещо, което се изисква за това развитие на растението са хубава почва, обилно напояване и слънчева светлина.

 

 

Разпространение на градински карамфил

Карамфилът расте в сухите и слънчеви хълмове на Андалусия. Родината на това цвете е Близкият изток. Култивира се вече близо 2000 години. При това той е сменил цвета си от естествен розов (розово-лилав) на зеленикав, жълт, оранжев, червен, бял и други. Множество са изследванията, дори на генетично ниво, за получаване на различни цветове на карамфила.

Има много сортове карамфили, някои по-цветни от други, но във всички случаи те имат приятни меки цветове и аромат. Oтглеждат се навсякъде, тъй като това е едно от най-ценните растения, които съществуват.

Използваема част на градински карамфил

Употребява се надземната част на растението. За медицински цели от него се извличат екстракти. 

Хранителните части от карамфилът са цветните му листенца, които имат силна миризма. Захаросани се прилагат като гарнитура в салати, за ароматизиране на плодове, плодови салати и т.н. Те могат да се използват и като заместител на розовите листенца при приготвянето на сироп. Венчелистчетата трябва да бъдат отстранени от цвета, като се маха и горчивата им бяла основа.

В цветната декорация с карамфили се използва съответно цялата им надземна част, като рязан цвят. Много често се предлага и като саксийно цвете.

Химичен състав на градински карамфил

букет от градински карамфил

 

 

Листата на билката са богати на сапонини. Поради това често се използват, под формата на воден, осапунен разтвор за почистване на кожа, дрехи, повърхности и др. От сухи цветни пъпки на растението са извлечени веществата евгенол и тимол.

 

 

 

Лечебни свойства и приложение на градински карамфил

Растението е ароматна стимулираща билка, която в миналото е била използвана в тонизиращи лосиони предназначени за лечение на треска, въпреки че тази употреба вече е остаряла. Традиционно е предписвана като билково лекарство за лечение на коронарни и нервни разстройства. Цветята се считат за алекситерни, антиспазматични, кардиотонични, диафоретични и нервоуспокояващи.

розов градински карамфил

Приложението на градинският карамфил като лечебно растение датира от хиляди години и е с ефективни резултати. Цветовете, цялата билка от венчелистчета до корени, предлагат разнообразие от съставки, които могат да осигурят облекчение при болка, подуване и инфекция. Екстракти от карамфили са били използвани и като капки за очи или влагани в подобни очни медикаменти.

 

Свойства на градинския карамфил:

 • антиспазматични;
 • кардиотонични;
 • диафоретични;
 • успокоителни;
 • стимулиращи;
 • увеличава потенето;
 • антипиретични;
 • благоприятно въздействие върху нервната система.

Dianthus caryophyllus показва антибактериална активност срещу Klebsiella pneumonia, Bordetella bronchiseptica и Staphylococcus epidermidis. Две антибактериални съединения тимол и евгенол, извлечени от изсушени пъпки на растението, показват активност срещу Грам-отрицателните бактерии Proteus mirabilis и Escherichia coli и трите щама на Грам-положителните бактерии Staphylococcus Aureus, Bacillus cereus и Listeria monocytogenes.

Екстрактът от семена на растението показва силна антивирусна активност срещу херпес симплекс вирус-1 (HSV-1) и хепатит А вирус-27 (HAV-27).

Градинският карамфил и рака

Гликозилираният флавонол камферид тригликозид, изолиран от Dianthus caryophyllus, показва инхибиторни свойства към клетъчна линия на човешки рак на дебелото черво. В изследвания е установен механизмът, по който веществото потиска пролиферацията на съответните ракови клетки.

Как карамфилът повлиява стреса?

карамфили

Отдавна от растението се приготвят чайове, които помагат за облекчаване на стреса и нервността, лека степен на депресия и умора. В Европа, народната медицина разчита на инфузии или чайове, приготвени от карамфили, които спомагат за облекчаване и на някои коронарни нарушения, както и на гадене, причинено от морска болест.

В маслата за масаж се използват карамфилови екстракти, за да се стимулира заздравяването на кожата и да се увеличи жизнеността й. В същото време те омекотяват, изглаждат и ароматизират кожата, като в аромата, който й придават мнозина са открили и усетили успокояващо въздействие.

В древен Китай, карамфиловият чай е бил широко използван, за да помогне на тялото и духа да се отпуснат и да се възстанови енергията на организма.

Влияние на карамфила върху възпалението и хормоналния дисбаланс

Карамфилите съдържат вещества, които успокояват нервната система, намаляват възпалението и подуването и могат да помогнат за възстановяване на естествените хормонални баланси при жени, изпадащи в нервни дискомфорти, причина за които са именно хормоналните дисбаланси, според Worldwide Health.

Карамфилите отдавна са използвани за намаляване на напрежението на маточната мускулатура, което понижава степента на дискомфорта резултат от менструалните крампи. Те се използват в лечението на ендометриоза. В такива случаи, карамфилов чай или добавки са използвани за облекчаване на стреса, безпокойството и безсънието при състояния на хормонални дисбаланси, които допринасят за развитието на ендометриоза.

Въздействие на градинския карамфил върху кожата

карамфилиКарнатационните масла имат терапевтични ползи за лечението на кожни обриви и сърбеж, действайки като балсам за кожата. Много жени използват карамфилово масло за предпазване от появата и изглаждане на бръчки по лицето и при състояния като розацея и екзема. Цветът е бил използван и в различни козметични продукти, както и в съчетание с други масла.

Как карамфилът повлиява гаденето?

Карамфилите са използвани в медицината с цел овладяване на треска и болки в стомаха, като в същото време подобряват и здравето на черния дроб и сърцето. В "Pharmacopoeia Londinensis", издание от 1618 г., е отразено, че карамфилът се използва под формата на тонизиращи топли напитки, използвани в борбата с треска, микробите и болестите.

Лекарствена употреба на градински карамфил в миналото

Ацтеките са използвали растението като диуретик. За тази цел са пиели инфузия от карамфилови цветни листенца. Древните индийски племена също използвали карамфили за лечение и облекчаване на заболявания на белия дроб. Приемали са по 1 супена лъжица цветни листенца, смесени със захар и варени като сироп, на всеки три часа.

Етерично масло от градински карамфил

градина с карамфилиОт цветовете му се получава етерично масло. Използва се предимно в парфюмерията. От 500 кг цветя се произвеждат 100 г масло. Цветята се събират, когато са напълно отворени сутрин, за предпочитане след 3 часа излагане на слънчева светлина. Абсолютният карамфил се получава от цветята на карамфилите чрез процес, известен като "метод на екстракция с разтворител".

Етеричното масло от градински карамфил се нарича "абсолютен карамфил" и представлява вискозна течност с бледо зелен цвят и силен билков аромат. Превръща се в твърдо вещество, когато се държи при стайна температура и следователно ще трябва да го затоплите преди употреба. Затоплянето може да постигнете като поставите шишенцето с масло в купа с топла вода. Той се използва широко при формулирането на различни ароматични продукти.

Тъй като притежава силно афродизиачно свойство, етеричното масло от карамфили е изключително полезно за лечение на проблеми свързани със сексуалността на индивида. То предотвратява загубата на коса, действа като противовъзпалително средство, отпуска мускулите и също така подпомагане лечение на прекомерното образуване на газове в стомаха и червата.

карамфили

Маслото намаля бръчките, участва в лечение на екзема, може да се използва като балсам за кожата, да намали кожни обриви, да лекува розацея или хронично акне. Можете да използвате етеричният продукт за лечение на мускулни болки и спазми. Употребата му предизвиква общо усещане за здраве и щастие, намалява тревожността, засилва чувствеността, облекчава дразнене, понижава депресивните настроения, премахва апатията, насърчава храносмилането. Маслата от карамфил помагат на хората да бъдат по дейни и с по-голяма бързина да се движат в ежедневните си ангажименти. В допълнение помага да се отървете от негативните усещания и има еуфорично действие. Етеричното масло е и важна съставка в различни сапуни, освежители за стаи и ароматни свещи.

Важно!

Етеричното масло от градински карамфил трябва да се използва с повишено внимание, поради това че може да причини нежелани ефекти. Например, бременните жени трябва да се консултират със своя лекар или акушер преди да използват карамфилови етерични масла. Следователно, важно е да тествате малка част от кожата си с маслото, преди да започнете да го използвате за всяка терапевтична цел. Тестът ще ви даде възможност да се уверите, че етерично масло от карамфил е подходящо за вас. Строго се препоръчва хората да чакат най-малко 24 часа, за да наблюдават резултатите от теста. Не използвайте маслото, ако води до някаква отрицателна реакция. Освен това трябва да се уверите, че етеричното масло от карамфил се съхранява на място, което е извън обсега на деца, които никога не трябва да се мажат с него. В същото време, винаги имайте предвид, че ако е от съществено значение да се третират децата с карамфилово масло в ароматерапията, трябва да използвате маслото в много ниска концентрация.

Богатата декоративна стойност на градинския карамфил

зелен градински карамфил

Цялото растение се използва във флоралната декорация като рязан цвят, саксийно цвете или в оформянето на цветни градини и паркове по множество различни начини. Освен в гореспоменатите цветове, градинският карамфил се багри и в лилаво, цикламено, бяло в комбинация с други краски. На цветния пазар, красивата билка се предлага в различни флорални комбинации и насаждения. Прилага се като украса на интериор, текстил, домакински съдове.

Като рязан цвят, за да живее дълго във вазата, му се отстранява гиноециумът (gynoecium), наричан още гиноесинът. Това е плодниковата част на цвета, наричана още "женска" част от цветето, от която после се образуват плодът и семената на растението. Заобиколена е от тичинките на цветчето. Ръчното отстраняване на гиноесинът довежда до спиране производтсвото на етилен в цветовете, резултат от което е контролирано забавяне на стареенето им.

Други употреби на билката

Цветните глави на карамфила се изсушават и се влагат в ароматизиращи сашета и козметични продукти.

Богати на сапонини, листата могат да се потопят във вода и тази вода може да се използва като сапун за почистване на кожата, дрехите и др.

Градинският карамфил в кулинарията

Цветните листенца имат силна миризма на карамфил, като могат да се захаросват, прилагайки се в този вид като декорация на салати, за ароматизиране на плодове, плодови салати и т.н. Те също могат да се използват като заместител на розовите листенца при приготвянето на сироп. За гореспоменатите употреби венчелистчетата трябва да бъдат внимателно отстранени от цвета. След това трябва да се премахне и бялата им основа, която има горчив вкус.

Символика на карамфила

червен карамфил

 • В по-голямата си част карамфилите изразяват любов, очарование и разграничение, въпреки че има много вариации, които зависят от цвета;
 • Заедно с червената роза, червеният карамфил може да се използва като символ на социализма и трудовото движение и исторически често се използва в демонстрации на Международния ден на работниците (първи май – Ден на труда);
 • В Португалия яркочервените карамфили представляват преврата от 1974 г., който прекратява режима "Estado Novo". Червеният карамфил - символ на "Португалската карамфилова революция".;
 • Светло червените карамфили представляват възхищение, докато тъмночервеното означава дълбока любов и обич;
 • Белите карамфили представляват чиста любов и късмет, докато карамфилите с райета (пъстри) символизират съжалението, че любовта не може да бъде споделена. Белите карамфили в Холандия са свързани с княз Бернхард. Той носел един по време на Втората световна война и в знак на неприязън някои от холандското население предприемат този жест. След войната белият карамфил се превръща в знак на принца, ветерани и спомен за съпротивата;
 • Лилавите карамфили показват капризност. Във Франция това е традиционно погребално цвете, дадено със съболезнование за смъртта на любим човек;
 • Според християнска легенда, карамфилите се появяват за пръв път на Земята, когато Исус носи Кръста. Дева Мария пролива сълзи при вида на Исус и там където паднат те поникват карамфили. По този начин розовият карамфил се превръща в символ на необичайната любов на майка;
 • Карамфилът е рожденото цвете на родените през януари;
 • Карамфилите често се носят при специални поводи, особено в деня на майката и сватбите. През 1907 г. Анна Джарвис избира карамфил като емблема на Деня на майката, защото е любимото цвете на майка й. Тази традиция сега се наблюдава в САЩ и Канада на втората неделя през май. Ан Ярвис избира белия карамфил, защото иска да представи чистотата на майчината любов. Това значение се е развило с течение на времето, а сега може да се носи червен карамфил, ако майката е жива и бял, ако е умряла;
 • В Корея карамфилите изразяват възхищение, любов и благодарност. Червени и розови карамфили се носят на Деня на родителите (Корея не отделя Деня на майката или Ден на бащата, но има Ден на родителите на 8 май). Понякога родителите носят корсаж от карамфили (карамфили) на лявата си гърда на Деня на родителите. Карамфилите също се носят на Деня на учителите (15 май);
 • Розовият карамфил се превръща в символ на майкачината любов и на Деня на майката, създаден през 1907 г. във Филаделфия;
 • Червените карамфили се носят на 1 май като символ на социализма и трудовото движение в някои страни като Австрия, Италия и наследническите страни от бивша Югославия.
 • Зелените карамфили са за деня на Свети Патрик и се свързват с ирландския писател Оскар Уайлд. Зеленият карамфил оттам се превръща в символ на хомосексуализма в началото на 20-ти век, особено в книгата "Зеленият карамфил" и песента на Coward "Ние всички носим зелен карамфил" в неговата оперета "Горчива сладка";
 • букет от карамфилиВ Полша, по времето на Полската народна република, традиционно карамфилите са давани на жените на широко известния Ден на жената, заедно със стоки, които трудно се получават поради икономическите трудности, пред които е изправена комунистическата система на страната, като чорапогащи, кърпи, сапун и кафе;
 • В Оксфордския университет традиционно се носят карамфили на всички изпити. Бял за първия изпит, розов за другите изпити и червен на последния изпит. Една история, обясняваща тази традиция, се отнася до това, че първоначално бял карамфил се държи в червено мастило между изпитите, така че на последния изпит е напълно червен. Историята се смята, че произхожда от края на 90-те години;
 • Карамфилите, нарисувани от Pierre-Joseph Redou, са традиционните първи цветя на годишнините на сватбата;
 • Символ на териториални единици и организации, карамфилът е националното цвете на Испания и Словения, и на автономната общност на Балеарските острови. Държавното цвете на Охайо е червен карамфил, който е представен на държавата от Леви Л. Ламбърн. Изборът е направен в чест на Уилям Маккинли, управител на Охайо и американски президент, убит през 1901 г., редовно носещ червен карамфил на ревера си;
 • Някои учени смятат, че името "карамфил" идва от "коронация" или "корона" (цветни гирлянди), тъй като е едно от цветята, използвани в гръцките церемониални коронации. Други смятат, че името произхожда от латинския "caro" - гений и "carnis" - плът, който се отнася до оригиналния цвят на цветята или "incarnatio" - въплъщение, което се отнася до въплъщението на Бога, създадено от плът. Легенда, която също обяснява името на растението гласи, че богинята Диана харесва овчарче. Но момчето я отблъсква. Диана изважда очите му и ги хвърля на земята, където от тях пониква цветето диантус (друго име на карамфилите). На гръцки език "диантус" означава "цветето на Джоув".

Внимание!

Поглъщането на растението може да причини незначителен дискомфорт в стомашно-чревния тракт. Честото боравене с градински карамфил може да предизвика дерматит.

Да се използва от бременни и кърмещи жени, както и от деца, след консултация с лекар.

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org
https://www.calyxflowers.com
http://www.livestrong.com
http://www.naturalmedicinalherbs.net
http://practicalplants.org/
http://www.mtplantas.com/
http://www.herbs2000.com/
http://www.pfaf.org/
http://www.sciencedirect.com/
https://academic.oup.com/
http://www.missouribotanicalgarden.org/
http://www.sciencedirect.com/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиЛеченияПсихологияХранене при...СнимкиАлт. медицинаНовиниИсторияЛайфстайлПатологияФизиологияАнкетиИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиСоциални грижиСпортТестове