Горска печурка, Кафява горска печурка
ЯДЛИВА ГЪБА
Устройство на горска печурка
Гъбата има шапка/гугла с диаметър около 4-11 см. Може да я присъединим към малките или средно големи гъби. В младо състояние е полусферична или звънчевидна, а развита - широко-дъговидна, разперена до почти плоска в средата със заоблена гърбица. Бледокафява до канелено кафява, по-тъмна в центъра. Повърхността й е покрита с гъсти, тъмнокафяви триъгълни люспи и влакна, като на върха е почти гола. Ръбът е тънък, първоначално силно подвит навътре и срастнал с пънчето посредством ципесто частично покривало. По-късно той придобива изправен, целокраен, понякога насечен вид.
Месото е плътно, бяло, при разрез почервенява, стигайки до наситено червено оцветяване, с приятен вкус и миризма.
Пластините/ламелите са свободни, гъсто разположени, тесни, в началото розови, по-късно червеникави до шоколадово-кафяви. Спорите са яйцевидни или елипсоидни, гладки, кафеникави. Споровият прах е тъмнокафяв.
Гъбата има пънче, което е цилиндрично, първоначално плътно, по-късно кухо, голо, в основата удебелено. Цветът му е белезникав до сиво-кафяв, при нараняване става червено, а по-късно покафенява. В горната си част има широк кафяво-люспест пръстен, остатък от частичното покривало.
Разпространение на горска печурка
Расте в иглолистни и по-рядко в широколистни гори, в периода от началото на лятото до края на есента (от юни до ноември).
Приложение на горска печурка
Превъзходна ядлива гъба, с отлични вкусови качества и слаб гъбен аромат. Може да се прилага в ястия и гозби.
Внимание!
Няма сходство с отровни гъби.
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Agaricaceae
- Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
- Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Сладки гъбки
- Печурки
- Гъбени шишчета в марината от соев сос, лимон и чесън
- Двуспорова печурка
- Ориз с печурки и маслини
- Печени гъби с ароматен сос
- Маслени картофи с гъби, подправки и кашкавал
Коментари към Горска печурка, Кафява горска печурка