Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Agaricaceae Горска печурка, Кафява горска печурка

Горска печурка, Кафява горска печурка

от 04 ное 2011г., обновено на 18 ное 2018г.
Горска печурка, Кафява горска печурка - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

ЯДЛИВА ГЪБА

Устройство на горска печурка

Гъбата има шапка/гугла с диаметър около 4-11 см. Може да я присъединим към малките или средно големи гъби. В младо състояние е полусферична или звънчевидна, а развита - широко-дъговидна, разперена до почти плоска в средата със заоблена гърбица. Бледокафява до канелено кафява, по-тъмна в центъра. Повърхността й е покрита с гъсти, тъмнокафяви триъгълни люспи и влакна, като на върха е почти гола. Ръбът е тънък, първоначално силно подвит навътре и срастнал с пънчето посредством ципесто частично покривало. По-късно той придобива изправен, целокраен, понякога насечен вид.

Месото е плътно, бяло, при разрез почервенява, стигайки до наситено червено оцветяване, с приятен вкус и миризма.

Пластините/ламелите са свободни, гъсто разположени, тесни, в началото розови, по-късно червеникави до шоколадово-кафяви. Спорите са яйцевидни или елипсоидни, гладки, кафеникави. Споровият прах е тъмнокафяв.

Гъбата има пънче, което е цилиндрично, първоначално плътно, по-късно кухо, голо, в основата удебелено. Цветът му е белезникав до сиво-кафяв, при нараняване става червено, а по-късно покафенява. В горната си част има широк кафяво-люспест пръстен, остатък от частичното покривало.

Разпространение на горска печурка

Расте в иглолистни и по-рядко в широколистни гори, в периода от началото на лятото до края на есента (от юни до ноември).

Приложение на горска печурка

Превъзходна ядлива гъба, с отлични вкусови качества и слаб гъбен аромат. Може да се прилага в ястия и гозби.

Внимание!

Няма сходство с отровни гъби.

Още по темата:
  • Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
  • Дребна печурка, Пеперуда Дребна печурка, Пеперуда
  • Двуспорова печурка Двуспорова печурка
4.3/5 7 оценки

Коментари към Горска печурка, Кафява горска печурка

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Горска печурка, Кафява горска печурка
    www.framar.bg 
    на 03 March 2021 в 21:02
    Коментирайте "Горска печурка, Кафява горска печурка"

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Подтип Agaricomycotina
  • Клас Agaricomycetes
  • Разред Agaricales
  • Сем. Agaricaceae
  • Как да съхраняваме печурките - част 1
  • Бързи гювечета с картофи, гъби и яйце
  • Ризото с киноа и печурки
  • Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
  • Печурки
  • Гъбена салата с моркови, кашкавал и кисели краставички
  • Сьомга Марсала с гъби и кафяв ориз
  • Печено сирене с гъби и чесън
  • Маслени картофи с гъби, подправки и кашкавал
  • Гъбени шишчета в марината от соев сос, лимон и чесън

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах