Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Rutaceae (Седефчеви) Американски зантоксилум

Американски зантоксилум

Сем. Rutaceae (Седефчеви)

Американски зантоксилум - изображение

Американски зантоксилум (Zanthoxylum americanum, Prickly Ash) представлява ароматен храст или малко дърво, което се класифицира към семейство Седефчеви (Rutaceae). Това растение е открито от Джон Бартрам при негови пътувания, с цел събиране на растения.

Индианците са наричали растението „дърво за зъбобол” и са го използвали точно при болки в зъбите, дъвчейки кората и плодовете му. От кората и корените му са приготвяли различни лечебни отвари, които са прилагали при треска, кашлица, гонорея, ревматизъм и рани.

Устройство на американски зантоксилум

фоликули по стъблата на американски зантоксилум

Растението може да израсте до 10 метра височина, с диаметър на ствола от 15 см. Кората на по-старите клони е оцветена в сиво или кафеникаво, като може да бъде гладка или груба. При счупване на клончетата, те отделят миризма на лимон. По-младите клони имат кафяв до сив цвят и в повечето случаи са гладки. По тях прорастват, по долната им повърхност, прорастват къси, с широка основа бодли - шиповете на билката, в близост до листните дръжки. По стъблото се установяват фоликули, които отначало имат зелен цвят, а после стават червени, тъмно сини до черни. Пъпките на билката са покрити с власинки.

листа на американски зантоксилум

Листата на билката са перести, състоящи се от няколко двойки срещуположно разположени листенца и едно на върха на листната дръжка. Листната маса е ципестa, на брой от 5 до 11 w edna в една листна конфигурация, с неравен листен ръб и яйцевидна до елипсовидна форма. Горната й повърхност е тъмнозелена и гладка, понякога покрита рехаво с власинки, а долната е бледо зелена и с множество такива. При смачкване, излъчва аромат на лимон. Тъмно зелените листа са горчиво-ароматни и с вдлъбнатини по листния ръб.

цветове на американски зантоксилум

Цветята й са двудомни, т.е. на едно растение се развиват само мъжки или само женски цветове. Имат жълто-зелени до червеникави пет на брой венчелистчета и приятен аромат. В основата си венчелистчетата са срастнали. Събрани са в аксиларни, кръгли съцветия, които прорастват по едногодишните, млади клонки на дървото. В едно съцветие наброяват от 2 до 12 цвята.

 

женски цветове на американски зантоксилум

 

Мъжките цветове имат по-дълги от венчето, прави, оцветени в жълто пет тичинки. Женските цветове притежават от 3 до 5 плодника, с тъмно зелени дръжки, които във връхната си част се сближават и изглеждат като срастнали. Цъфтят през месеците май и юни, преди разлистването на храстите и са привлекателни за пчелите.

 

 

плодове на американски зантоксилум

На същите места по клончетата съответно се разполагат и плодовете на вида. Те са доста малки, с диаметър около 4 - 5 милиметра, с фина текстура и червено оцветяване, с кръгла до яйцевидна форма. Образуват гъсти купчинки, което прави брането им лесно. При узряване плодната капсулка се разцепва на две части и открива лъскаво, черно семе. Всеки плод съдържа едно семнце. През септември и октомври месец то узрява.

 

 

Разпространение на американски зантоксилум

разпространение на американски зантоксилум

Билката е родена в централните и източни части на САЩ и Канада. Това е най-северният вид на Новия свят, принадлежащ към семейство Rutaceae. Видът е застрашен във Флорида, Мериленд и Ню Хемпшир. За него специални грижи се полагат в Тенеси. Расте повсеместно, като любими места за развитието й са планински скалисти хълмове и хребети, открити гори, влажни долини и гъсталаци, ливади, крайпътни зони.

Има склонност бързо да расте и да образува плътна растителна маса. По този начин създава условия за задушаване и умиране на различни други растителни видове. Поради тази причина на определени места в ареала му на разпространение се счита за инвазивен вид.

Използваема част на американски зантоксилум

Всички части на растението произвеждат ароматно и пикантно цитрусово масло и се използват с редица медицински цели, особено за болки в зъбите. Главно, за медицинска употреба се ползва масленият екстракт от кората на растителния вид. Във варена форма семената могат да се прилагат като подправка, заместител на пипера.

Химичен състав на американски зантоксилум

американски зантоксилум

Съществуват няколко съвременни изследвания на химичния състав на растението и неговите противогъбични и цитотоксични ефекти.

Всички части на билката, но по-специално кората и корените й, съдържат ароматно горчиво масло наречено ксантоксилин. От нея са изолирани още: изохинолинoви алкалоиди (хелеритрин, нитидин), летливо масло, амини, лигнини, смоли, танин.

Ксантоксилинът, изолиран от растението, намира редица приложения в медицината, особено при лечението на артритни и ревматични заболявания, храносмилателни проблеми и язви на краката.

Лечебни свойства и приложение на американски зантоксилум

Mаслените екстракти от кората на американски зантоксилум се използват в традиционната и алтернативната медицина и са били изследвани за противогъбични и цитотоксични свойства. Има известна разлика между използването на кората и плодовете на този вид растение, вероятно поради различия в химическия състав на всеки от тях. Плодовете са много по-стимулиращи от кората, но не съдържат горчивите свойства, които я правят полезна при жлъчни заболявания. Приета в по-големи дози, кората е показана при депресивни състояния на нервната система, капилярно запушване и бавна циркулация на кръвта, сухота в устата и фаринкса, стомашни проблеми, диспепсия, газове, маточни спазми и невралгия. Билката помага при атонични състояния на лигавиците, характеризиращи се с "релаксация" и хиперсекреция.

Свойства на американски зантоксилум:

американски зантоксилум растение

 • болкоуспокояващо;
 • антиревматично;
 • спазмолитично;
 • газогонно;
 • потогонно;
 • диуретично;
 • одонталгично;
 • стимулиращо слюнчената секреция;
 • общо стимулиращо;
 • благоприятстващо здравето на кожата;
 • стимулира кръвообращението и лимфния поток;
 • диафоретично;
 • аналгетично;
 • антимикробно;
 • горчив тоник за храносмилателната система;
 • хепатопротективно.

Благодарение на своите сиалагогични свойства, Prickly Ash е важно средство при заболявания на устата и гърлото, както и на храносмилателния тракт. Може да бъде полезна при лечение на хроничен фарингит и пост-назален катар, приета както вътрешно, така и като отвара за локално приложение. За лечение на зъбобол, екстракт от плодове може да се използва като вода за уста, особено в случаите на възпаление с оскъдна букална секреция. Растението добре действа при запек, особено когато се съпътства от колики и метеоризъм. То се употребява по същия начин за възстановяване на функцията на червата след дизентерия и е показано при жълтеница, която е следствие от запушване на жлъчните канали. Любимо лекарство е на Джон Кинг, който го е открил като чудесно средство за лечение на епидемична дизентерия, азиатска холера, коремно подуване и перитонеално възпаление, давано както през устата, така и чрез инжектиране.

Състояния и заболявания, при които се прилага американски зантоксилум:

американски зантоксилум плодове

 • мускулни спазми и болки (при слабо натоварване);
 • варикозни вени;
 • кожни заболявания;
 • болест на Райнаул;
 • артрит;
 • ревматизъм;
 • невралгия;
 • сърповидноклетъчна анемия;
 • зъбобол и заболяване на венците;
 • стомашен дефицит, колики, подване на корема, запек, диария, дизентерия;
 • дисменорея;
 • грип, треска, лимфен застой;
 • възпаление на мукозните мембрани, катар и др.

Екстрактът от билката може да действа като стимулант, а още в миналото е изпозлван за лечение на хроничен ревматизъм, тиф, кожни заболявания и с цел пречистване на кръвта, както и при храносмилателни проблеми.

сухи плодове на американски зантоксилумКакто вече бе споменато, някои изследователи твърдят, че плодовете на американския зантоксилум притежават по-големи лечебни качества от кората му. Притежават следните свойства - антиспазматични, газогонни, диуретични и антиревматични. При оставане на частици от тях в устата или по устните, предизвикват локално изтръпване на тъканите. Те се прилагат главно като газогонно и спазмолитично средство, при диспепсии и лошо храносмилане. За тази цел екстракт от тях се приема в доза от 10 до 30 капки.

Кората и корените му имат дразнещ, одонталгичен и антиревматичен ефект. Заедно с плодовете, те действат диафоретично, стимулиращо, тонизиращо на стомаха и храносмилателните органи. Активни са при лечението на треска, умора, нарушена циркулация на кръвта и др. Отвари от корена и кората се използват за облекчаване на болката при зъбобол. Чай или тинктура от кората се използва при лечението на ревматизъм, диспепсия, дизентерия, проблеми със сърцето и бъбреците и др. С чай, направен от вътрешната кора, се лекува сърбеж на кожата. Дъвчането на кората предизвиква обилно слюноотделяне.

Как индианците са изпозлвали американският зантоксилум?

кора на американски зантоксилум

Този вид зантоксилум действа стимулиращо на кръвообращението и затоплящо на организма. Считан е от индианците в Северна Америка за специално лекарство, което облекчава болки в зъбите и ревматизъм. Кората, стъблата и плодовете на билката са били дъвчени от тях при зъбобол, като сокът им причинява изтръпване на лигавицата в устната кухина. Правели са чай от сухи плодчета, който са използвали при възпалено гърло и като диуретик.

Други употреби на американски зантоксилум

Дървесината на билката няма търговска стойност. Тя е лека и с мека консистенция.

Плодовете на растението са изпозлвани като парфюмиращо средство от млади мъже в родния ареал на неговото разпространение.

пеперуда, хранеща се с листата на американски зантоксилум

 

Растението не страда от специфични заболявания или насекомни вредители. То е хранителна фабрика за ларвите на гигантската пеперуда, като през някои години може да се случи значително обезлисяване на вида в резултат на това.

 

 

флорална декорация

 

Въпреки че може да се развива под формата на храст или дърво, американският зантоксилум има ограничена декоративна стойност. Подходящо е за направата на жив плет, прегради срещу вятъра, оформяне на натурализирани гори или да бъде интегрирано в естествени насаждения.

 

 

Внимание!

Противопоказания за употреба на билката: бременност; дразнене или улцерация на стомашно-чревната лигавица; прием на лекарства за разреждане на кръвта като варфарин.

Още по темата:

5.0, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Zanthoxylum_americanum
http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Zanthoxylum+americanum
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=m900
https://www.minnesotawildflowers.info/shrub/prickly-ash
https://gobotany.newenglandwild.org/species/zanthoxylum/americanum/
https://thenaturopathicherbalist.com/herbs/v-z/zanthoxylum-americanum/
http://www.illinoiswildflowers.info/trees/plants/prickly_ash.html
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/z/zanthoxylum-americanum=prickly-ash.php
https://wildrosecollege.com/encyclopaedia_entry/prickly-ash-zanthoxylum-americanum/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиНовиниФизиологияХранене при...ИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиПрезентацииСнимкиВидеоЗдравни проблемиИнтервютаЛайфстайлЗаболявания (МКБ)СимптомиРецептиСпортИзследванияНаправления в медицинатаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияСоциални грижиОрганизацииПроизводители