Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Хистология Специална хистология Устройство на ендокринната система Хистологично устройство на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези

Хистологично устройство на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези

Хистологично устройство на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези - изображение

   Щитовидната жлеза е изградена от ляв и десен лоб, свързани с тънко повлекло. Обвиващата я капсула от съеднинителна тъкан дава снопчета към вътрешността на жлезата, като последните я разделят на делчета.

   Отделните делчета са изградени от фоликули. Те са основната структурна и функционална единица на щитовиднта жлеза и представляват кълбовидни образувания с различна големина, запълнени с колоид. Стената им е изградена от кубични клетки - тиреоцити. Последните имат варираща височина в зависимост от секреторната им активност. Секретират хормоните тиронин и тироксин, които свързани с гликопротеини се складират като колоид във фоликулите.

   Секреторната активност на тиреоцитите има две фази: фаза на секреция и фаза на резорбция.

   Хормонът калцитонин се произвежда от парафоликулните клетки (наричани още С-клетки), които са разположени между фоликулите или в техните стени. Те са големи, овални клетки със светла цитоплазма.

   Околощитовидните жлези са четири. Имат овоидна форма и се разполагат по задната повърхност на щитовидната жлеза. Фиброзната капсула, която ги обвива образува септи към вътрешността. Между ендокринните клетки на околощитовидните жлези се забелязват множество липоцити.

   Клетките на околощитовидните жлези, в зависимост от функцията си, са два основни вида:

   - главни клетки - малки клетки с големи ядра, в които има плътен хроматин. Те секретират паратхормон.

   - ацидофилни клетки - рядко срещани. По-големи са от главните и се срещат предимно при възрастни индивиди.

 

3.9, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология