Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Хистология Специална хистология Устройство на сърдечно-съдовата система Хистологично устройство на сърцето

Хистологично устройство на сърцето

Хистологично устройство на сърцето - изображение
   По схемата - сърце, артерии, вени, капиляри, сърце - се образуват два кръга на кръвообращение (голям и малък). Движейки се по малкия кръг на кръвообращението, кръвта преминава през белия дроб, а големия кръг включва останалите части на живия организъм.
 

   Сърдечната стена е изградена от три плътно свързани помежду си слоя: вътрешен, среден и външен (ендокард, миокард, епикард).

   - ендокард - образува вътрешната покривка на сърцето. Вътрешната сърдечна повърхност е покрита от слой ендотелни клетки, намиращи се въху базална мембрана. Последната граничи със слой от съединителна тъкан, в който влизат еластинови влакна и гладка мускулна тъкан. Следващият слой, който влиза в строежа на ендокарда е изграден от хлабава влакнеста съединителна тъкан, в която се срещат много кръвоносни съдове. Дебелината на ендокарда е различна в отделните анатомични част на сърцето. Така например предкамерите имат по-дебел ендокард и по-блез цвят. Клапите на сърцето са двойни ендокардиални образувания, като между двата листа се разполага по-уплътнена съединителна тъкан с еластинови влакна и единични гладкомускулни клетки.

   - миокард - това е най-дебелата част от сърдечната стена, която е покрита от едната си страна с ендокард, а от другата - с епикард. Миокардът е изграден от сърдечна мускулна тъкан и добре кръвоснабдена съединителна тъкан. Там, където е границата между предсърдията и камерите, се образуват фиброзни образувания, приличащи на два пръстена и два триъгълника, които изграждат фиброзния скелет на сърцето. За последният се залавят камерната и предкамерната мрежовидни сърдечномускулни системи.

   Камерната мускулатура е изградена от три слоя: външен - от надлъжно разположени спираловидни влакна; среден - пръстеновидно подредени влакна; вътрешен - надлъжни влакна.

   Предкамерите имат двуслойна мускулатура - повърхностен и дълбок слой. В съединителната тъкан се срещат много нервни влакна.

   На границата между ендокарда и миокарда се разполага проводящата сърдечна мускулна тъкан. Тя се изгражда от няколко слоя клетки на Пуркиние (2-3). Последните се събират и оформят снопчето на Хис. То има връзка с възела на Ашов-Тавара и възела на Кейт-Фляк. Всички тези структури образуват системата за автономна регулация на сърцето.

   - епикард - срастнал е с външната повърхност на миокарда. Основата му е от уплътнена съединителна тъкан и еластинови влакна. Повърхността на епикарда е покрита с мезотел.

   - перикард - образувание, подобно на торбичка, в което се намира сърцето. Стната му е изградена от съединителна тъкан. От вътрешната си част перикарда е покрит с мезотел. Външната част на перикарда сраства с плеврата.

3.6, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология