Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Ембриология Специална ембриология Ембрионално развитие на пикочно-половата система

Ембрионално развитие на пикочно-половата система

Ембрионално развитие на пикочно-половата система - изображение

Ембрионалното развитие на отделителната система протича в тясна връзка с това на половата система. И двете системи произлизат от междинната или интермедиерната мезодерма. Интермедиерната мезодерма се разполага по дължината на дорзалната стена на ембриона. След прегъването на ембриона в хоризонтална равнина, интермедиерната част се премества вентрално и се отделя от парааксилната част и сомитите. От интермедиерната мезодерма се оформя урогенитален хребет. От медиалната част на урогениталния хребет се формира гениталният хребет, а от латералната част- мезонефротичният хребет.

Особено тясно ембриологично, анатомично и функционално са свързани отделителната и половата система в мъжките индивиди. Там уретрата е път за урината и семенната течност. При жените крайният канал на уретрата е разделен от влагалището, но те са близко разположени в общото пространство на влагалищното преддверие.

2.7, 3 гласа

ПОДРАЗДЕЛИ НА Ембрионално развитие на пикочно-половата система

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология