Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Ембриология Специална ембриология Ембрионално развитие на главата и шията Ембриология на щитовидната жлеза

Ембриология на щитовидната жлеза

Ембриология на щитовидната жлеза - изображение
Заложбата на щитовидната жлеза се формира в края на 4-та седмица като пролиферация в областта на foramen caecum (слепия канал). При низходящия ход на щитовидната жлеза в областта на шията се формира канал (дуктус тироглосус, ductus thyroglossus), който облитерира в края на 5-та седмица. Изолираните от този канал заложби разрастват, спускат се още по-каудално, развиват се два странични лоба и истмус, който ги свързваа. Заложбите се установяват през 7-та ембрионална седмица под пръстеновидния хрущял на гръкляна. Отделянето на хормони и правилното функциониране на жлезата започва през 10-та и 12-та седмица.

Вродени аномалии, които се свързват с ембриологията на щитовидната жлеза са срединните кисти и фистули на шията. От перзистиращият ductus thyroglossus могат да се оформят кисти и фистули по срединната линия на шията, които могат да бъдат асимптоматични (да липсват симптоми), да образуват подутина в областта на шията и да бъдат забелязани по време на петата годишнина на детето. При наличие на инфекция, кистите могат да се отворят на повърхността на кожата на шията.

Много рядко при неосъществяване на смъкване (десцензус) на щитовидната жлеза се наблюдава ектопия на жлезата и намиране на щитовидната жлеза на по-високо ниво в шийната област.

Допълнително развитие на жлезисти делчета се означава като акцесорна щитовидна жлеза.

4.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология