Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Сърдечносъдова система Артериален отдел на сърдечно-съдовата система Обща хълбочна артерия Външна хълбочна артерия

Външна хълбочна артерия (arteria iliaca externa)

Външна хълбочна артерия (arteria iliaca externa) - изображение

Външната хълбочна артерия е пряко продължение на общата хълбочна артерия. Тя се разполага по медиалния ръб на m. psoas major и е покрита от коремница. След като достигне слабинната връзка, артерията минава под нея, през lacuna vasorum, и продължава хода си в областта на бедрото като бедрена артерия. Последната от своя страна се продължава в задколянната артерия, която в горната част на подбедрицата се разделя на крайните си клонове. Тази анатомична особеност определя външната хълбочна артерия като първи участък от артериалната магистрала на долния крайник. От ствола на артерията се отделят малки клончета за m. psoas major и за намиращите се в съседство лимфни възли. Освен тези клончета, преди навлизането на артерията в lacuna vasorum от нея се отделят два съда с по-голям калибър.

1. A. epigastrica inferior - насочва се нагоре и медиално по предната коремна стена, разполагайки се между fascia transversalis и перитонеума, като прекосява задната стена на слабинния кана. По-нагоре артерията пробива fascia transversalis, навлиза във влагалището на правия коремен мускул, върви по задната му повърхност и достига равнището на пъпа. Тя достига и анастомозира с a. epigastrica superior и с крайните разклонения на поясните и няколко от долните задни междуребрени артерии.

От началният участък на a. epigastrica inferior се отделят два клона:

  • ramus pubicus - анастомозира с едноименния клон на a. obturatoria;
  • a. cremasterica - навлиза в слабинния канал и се спуска надолу със семенната връв, като кръвоснабдява m. cremaster. При женския пол на тази артерия съответства a. lig. teres uteri, която върви по едноименната връзка.

2. A. circumflexa iliaca profunda - върви латерално и нагоре успоредно на слабинната връзка. Тя продължава хода си по гребена на хълбочната кост, като отделя клончета към мускулите на коремната стена - rami ascendens, и анастомозира с ramus iliacus на a. iliolumbalis.

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория