Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Храносмилателна система Дебело черво Право черво Анален канал

Анален канал

Анален канал - изображение
Аналният канал (canalis analis) представлява анална част на правото черво.

Аналният канал започва на нивото на простатната жлеза, насочва се надолу и назад, като завършва с анус (заднопроходно отвърстие). Дължината му е 2,5-3 см.

По протежение на аналния канал, лигавицата образува около 8-10 надлъжни гънки, известни като анални колонки на Моргани (Morgagni). Между тях се намират надлъжни улеи, анални синуси. Лигавичните гънки, които заграждат отдолу улеите, са известни като анални клапи. Участъкът на аналния канал, който е разположен между аналните клапи и ануса, се нарича хемороидална зона. В областта на аналните улеи лигавицата е такава, каквато е по протежение на тазовата част. Лигавицата на аналните колонки и хемороидалната зона е покрита с многослоен плосък невроговяващ епител. Тя не съдържа Либеркюнови крипти. Подлигавичния слой в двете зони на аналния канал съдържа венозно сплетение. Венозното сплетение е особено добре развито в хемороидалната зона и в този участък се нарича хемороидален плексус (plexus haemorrhoidalis). Сплетението представлява нека еластична подложка на лигавицата, която я пази от травми при преминаването на фекалиите. Наред с това то допринася за по-ефикасното затваряне на ануса.

В областта на ануса, лигавицата на хемороидалната зона преминава в кожа, а невроговяващия епител - във вроговяващ (linea anocutanea). Кожата в тази област е силно пигментирана, окосмена и съдържа мастни и потни жлези.

Мускулатурата на аналния канал е добре развита. Представена е от циркулярен вътрешен и наджлъжен външен слой. В низходяща посока циркулярният слой надебелява, като в хемороидалната зона достига най-силно развитие. Задебеленият участък се означава като вътрешен анален сфинктер. Непосредствено под кожата в областта на ануса се намира втори пръстеновиден мускул- външен анален сфинктер. Двата сфинктера затварят на изхода на правото черво: вътрешният сфинктер- неконтролируемо и неосъзнато, автоматично, а външният сфинктер- волево.

Надлъжните мускулни снопчета в областта на ануса се вплитат в снопчетата на външния анален сфинктер и аналния леваторен мускул. Отделните надлъжни мускулни снопчета се срещат от вътрешната страна на циркулярния слой и предизвикват образуването на надлъжните лигавични гънки.

4.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория