Хималайска сол - бяло злато
Всички знаем колко е вредна обикновената готварска сол. Толкова, че трудно може да си представим, че съществува сол, която е здравословна. Затова ще ви запознаем по-подробно с качествата на хималайската сол. Mного хора изтъкват многобройните й предполагаеми ползи за здравето, които включват предполагаемо по-ниски нива на натрий и по-голямо разнообразие от важни минерали в сравнение с конвенционалната трапезна сол.
Хималайската сол е наричана "бяло злато", въпреки че по-често се среща в розов или червеникав цвят (кристалите в матово или прозрачно бяло са по-редки). Тя е изключително полезна за организма и се разглежда като природен феномен. Добива се от втората по големина в Света солна мина в пакистанския град Кевра, намиращ се на 300 километра от Хималаите.
Хималайската кристална сол се е образувала в резултат на специфични геоложки процеси преди повече от 250 милиона години, от кристализирали легла морска сол, които са били покрити с лава. Съхранена по този начин, сред девствената природа, защитена от толкова сняг и лед, тази сол е останала изцяло изолирана от съвременното замърсяване. Мнозината изследователи, които са проучвали качествата и състава й смятат, че е една от най-чистата сол, която би могла да се намери на цялата планета.
Чистата, естествена кристална сол е била подложена на огромен натиск в продължение на милиони години. Упражненото върху нея налягане е отговорно за създаването на кристалите на солта. Колкото по-висока е стойността на налягането, толкова по-перфектен е реда в кристалната структура.
Затова хималайската сол не е само подправка, а и здравословна добавка, която прави храненето по-балансирано и пълноценно.
Лечебният ефект на солта
В продължение на хиляди години, солта е известна като панацея. Алхимиците я наричали "петият елемент" - наред с вода, земя, въздух и огън, защото нейните качества са сравними само с етера - действителния пети елемент.
Замисляли ли сте се, защо се чувстваме толкова добре около морето ? Това е мястото, където всеки от нас може да "зареди батериите си" и да се възстанови.
Още по темата, защо и как ни помага морето, може да прочетете в: " Как лекува морето" и "Ползата от дишане на йодни пари на морето"
С навлизането на индустриализацията обаче, човечеството някак се откъсва от природата, което носи своите последствия в духовно и здравословно отношение. За щастие, в последно време отново се наблюдава тенденция към завръщане към природата и различни холистични и природосъобразни методи на живот, лечение и грижа за тялото, включително използването на естествена сол.
Солта - необходимост и отрова
Липсата на сол в организма води до хроничен дефицит на енергия, както и редица нарушения на здравето. Солта не може да бъде обозначена като лекарство, но тя е основен хранителен елемент с изключителни способности и качества. Приемът на сол е от съществено значение за поддържане на живота ни.
Дори и най-простите процеси в нашето тяло се нуждаят от сол и присъщите й елементи в йонизирана форма. Без елементи като калия и натрия (който се съдържа в солта) не биха могли да протичат редица биохимични реакции в организма, протичането на нервните импулси, функционирането на мускулите и органите.
Но, както животът не може да се поддържа без сол, така и солта може да ни убие. Този парадокс произлиза, от една страна, от факта, че редовно прекаляваме с консумацията на сол и от друга страна, от вида на солта, която използваме. По-голямата част от човечеството употребява бяла, рафинирана готварска сол, състояща се предимно от натриев хлорид. В нея липсват природните елементи и минерали, които са съществували в "първичния океан", от който сме произлезли и които са също толкова необходими за живота на нашите клетки.
Сравнение на хималайската с другите видове сол
Морска сол
Морската сол се получава посредством изпаряването на океанската вода или солените езера. За разлика от трапезната сол, която се добива от земята, филтрират се излишните минерали и се включват добавки възпрепятстващи слепването, морската сол се произвежда естествено. На това се дължи и голямата му, кристална форма и голямата популярност сред потребителите. Освен това, процесът на изпаряване позволява на морската сол да запази следи от минерали, от които телата ни се нуждаят, като калий, калций и магнезий. В сравнение с трапезната сол, морската сол може също да бъде по-ефективна за понижаване на кръвното налягане и работата на бъбреците.
И макар думите „естествена“ и „необработена“ да звучат привлекателно, сертифицираният диетолог д-р Кандис Сети предупреждава да не бързате да възхвалявате морска сол. Д-р Сети обяснява, че „ако е с по-тъмен оттенък, има повече примеси и с разрастващото се замърсяване във водите на нашия свят, морската сол може да съдържа следи от тежки метали.“ Д-р Каролин Дийн (Carolyn Dean), лекар и натуропат, автор на над 35 издания в областта на здравето и благополучието, основател на RNA Reset, добавя, че морската сол може да съдържа и следи от „микропластика от замърсени води и пластмасови отпадъци“. Въпреки че морската сол е по-„естествен“ избор от трапезната сол, поръсването й върху храната води до възможност за консумация на малки количества нежелани материали.
Рафинирана, готварска сол
Подобно на бялата рафинирана захар, солта, след преработка, се превръща в "бяла отрова". При тази преработка се използват избелващи химикали, които превръщат мръсно-бялата морска сол в снежно-бяла. Освен това, към нея се добавят антислепващи агенти, който пречат на частичките да поемат вода и да се овлажняват. И накрая - към готварската сол често се добавя йод, който, при наличие на излишък на йод в организма, може да се окаже опасен!
Тялото ни разпознава готварската сол като агресивна клетъчна отрова и иска да го отстрани възможно най-бързо, за да се защити. За да се неутрализира натриевият хлорид, водните молекули го обграждат, за да го превърнат в натрий и хлор. За този процес водата се отнема от нашите клетки и те се дехидратират, а дехидратираните телесните клетки умират. Още повече, че за неутрализирането на 1 грам натриев хлорид са необходими 20 пъти повече клетъчна вода!
Така, чрез добавяне на сол към вече осолени храни, организмът ни получава повече сол, отколкото може да се отърве. Излишният натриев хлорид се свързва с пикочната киселина и в тази форма се отлага в костите, ставите и някои органи, което може да доведе до:
- различни форми на ревматизъм,
- артрит,
- подагра,
- камъни в бъбреците,
- жлъчни камъни,
- високо кръвно налягане,
- запек,
- прекомерна пълнота,
- целулит,
- диабет,
- деменция,
- атеросклероза,
- болест на Алцхаймер,
- инфаркт,
- инсулт и много други.
Предимства на кристалната пред каменната сол
Елементите в каменната сол не са интегрирани в кристалната решетка на солта, но се придържат към външната повърхност и пукнатините на кристалната структура. Това е фундаменталната разлика между каменната и кристалната сол. За разлика от нея, балансираната кристална структура съдържа идеални разклонения, без пукнатини и груби ръбове. Т.е. идеално оформеният кристал не е изолиран от съдържащите се минерални елементи, а е свързан с тях в хармонично състояние.
Тази уникална клетъчна структура позволява на хималайската сол да съхранява вибрационна енергия. Всички минерали в тази сол съществуват в колоидна форма, което означава, че те са достатъчно малки, за да се усвоят директно от нашите клетки и реално да се абсорбират много лесно.
Този кристал е пълен с живот. Когато се приема в организма, той има жизненоважен енергичен ефект върху тялото. Затова, хората навсякъде по света все повече се интересуват от лечебните ефекти на естествената кристална сол и я включват в менюто си.
Чудото хималайска сол - бяло злато
Хималайската сол е истинско природно чудо, съдържащо повече от 84 химични елемента (всички с пореден номер от 31 до 94 в периодичната система, както и допълнителни, комбинирани елементи). Тези минерали и елементи са задължителна част от клетките на човешкото тяло и спомагат за правилното функциониране на всички органи и системи. Липсата на повече от тях води до сериозни нарушения, влошаване на здравето и трайни, патологични изменения. Някои от тези минерали са: сулфат, калций, калий, магнезий, хром, манган, желязо, мед, цинк, флуорид, кобалт, селен, бром и натрий, който е в значително по-ниско количество, отколкото в обикновената готварска сол, т.е. в организма не се задържа вода.
Розовият й цвят се дължи на железните атоми, включени в кристалната й решетка, в големи кубични кристали, които са едни от най-съвършените форми в природата. При разтваряне на хималайската кристална сол във вода се разпада кубичната й структура, вследствие на което йонизираните елементи лесно се усвояват от организма.
Поради богатия минерален състав се оказва, че в хималайската сол се съдържа много по-малко натриев хлорид, отколкото в същото количество обикновена готварска сол. Употребявайки хималайска сол ще намалите количеството натриев хлорид и поради факта, че тя се предлага на по-едри люспици или кристали, за разлика от фината, рафинирана сол.
Хималайска сол - ползи за здравето
Розовата хималайска сол съдържа само малки количества допълнителни минерали и редица източници твърдят, че тя може да осигури редица ползи за здравето. Истината е, че повечето от тези твърдения нямат изследвания, които да ги подкрепят, но много хора споделят тези ползи. Някои от най-често рекламираните здравни претенции за розова хималайска сол включват:
- подобрява на респираторните заболявания
- балансира pH на тялото си
- намалява признаците на стареене
- подобрява качеството на съня
- регулира кръвната захар
- повишава либидото
Разтвор от хималайска сол - Соле
“Sole” (So-Lay) от английските думи sole и soul е наситен разтвор на хималайска сол, който се приготвя от 26% разтвор на солта в стъклен съд.
Много е полезно да се приема по 1 чаена лъжичка от него разтворен в чаша вода, сутрин на гладно, но поне половин час след това е желателно да не се пие кафе или черен чай, които имат диуретично действие и повишават киселинността.
Прочетете още:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
САПУН БИОХЕРБА С РУЖА 60 гр.
ЛАМПА ОТ ХИМАЛАЙСКА СОЛ ГЪБА 3 кг
БАРБЕЛ ДРЕКСЕЛ ФИНА ХИМАЛАЙСКА СОЛ 750 г 63686
КРЪГЪЛ КРИСТАЛ ЗА МАСАЖ ОТ ХИМАЛАЙСКА СОЛ 300 гр.
СВЕЩНИК ОТ ХИМАЛАЙСКА СОЛ 400 гр.
ЛАМПА ОТ ХИМАЛАЙСКА СОЛ 1.7 кг
Библиография
https://healthyhumanlife.com/blogs/news/benefits-of-himalayan-salt
https://www.verywellfit.com/himalayan-pink-salt-4587779
https://www.rd.com/health/healthy-eating/pink-himalayan-salt-vs-sea-salt/
http://dieti.rozali.com
СТАТИЯТА е свързана към
- Натурални продукти
- Как да познаем истинската лампа от хималайска сол
- Приложение на хималайската сол
- Лампа от хималайска сол
- Халотерапия - терапия със сол
- Пречистете въздуха у дома с лампа от хималайска сол
- Почистете кожата на лицето си с 2 лесни маски с хималайска сол
- Насърчете съня с вода от хималайска сол
- Детоксикираща вана за тяло с розова хималайска сол
- Подобрете кръвообращението на кожата си с домашен скраб от хималайска сол
- Пречистете храносмилателния тракт с разтвор от хималайска сол
Коментари към Хималайска сол - бяло злато