Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Приложение на хималайската сол

Приложение на хималайската сол

Приложение на хималайската сол - изображение

Преди близо 250 милиона години, в резултат на континентален сблъсък, започва разместване на земните маси. По-късно, вследствие на последващата орогенеза (нагъване и избутване нагоре на земната литосфера - най-горната обвивка на планетата Земя), част от дъното на древния океан Тетис, се превръща в планинската верига Хималаи и няколко планини и пещери в разстояние от няколкостотин километра.

През ледниковата епоха, тонове лед покриват някогашното океанско дъно. Така морската сол остава изцяло защитена от замърсяване под пластовете лед и сняг, а под огромното налягане, на което е подложена, тя придобива кристалната си структура.

Поради тази причина хималайската е в пъти по-чиста от обикновената морска сол. В състава й влизат цели 84 микроелемента и минерала, всеки от които е жизнено необходим за протичането на различните биохимични процеси в нашия организъм. На някои от тези минерали се дължи и характерния й розов цвят. За сравнение, обикновената готварска сол съдържа само два - натрий и хлор.

Освен чрез богатия си минерален състав, хималайската сол оказва своята терапевтична роля и чрез способността си да излъчва отрицателни йони. Те обезвреждат положителните, с които са преситени телата ни и възвръщат естествения йонен баланс в организма.

Това е от изключително значение за:

 • поддържане на здравословното състояние,
 • възстановяване от редица заболявания,
 • повишаване на енергията и настроението.

Хималайската сол ефективна, когато се прилага при:

 • настинка и грип,
 • респираторни заболявания,
 • кожни проблеми,
 • психични разстройства,
 • главоболие,
 • мигрена,
 • хронична умора и много други.

Тя има свойството да:

 • овладява симптомите на алергия.

Терапевтични проучвания с деца, които имат хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, които са били излагани ежедневно на въздействието на кристалната сол, са показали редуциране на симптомите им.

Поради широкообхватната терапевтична роля на това чудо на природата, са разработени различни методи на приложение на хималайската сол.

Подробна информация за състава на хималайската сол, терапевтичната й роля, както и конкретните ползи за здравето, може да намерите тук:

Активирайте своите лечебни сили

Хималайската сол е достъпно средство за съхраняване на здравето и неговото възстановяване.

Един от най-лесните начини за употребата й е като я добавяме в чист вид към храната си, като заместител на обикновената, готварска сол.

Редовната консумация на хималайска кристална сол снабдява тялото ни с естествени минерали, микроелементи и жизнена вибрационна енергия. Част от полезните ефекти са:

 • балансиране на течностите в тялото;
 • нормализира кръвното налягане;
 • регулира рН;
 • разтваря и елиминира утайките, които водят до образуване на камъни и калцификати (т.е. предпазва от развитие на ревматизъм, остеопороза, подагра и бъбречни и жлъчни камъни);
 • овладяване на кожни заболявания, чрез пречистване на тялото от вътре на вън;
 • намаляване на апетита или пристрастяването;
 • стимулиране правилното усвояване на хранителните вещества;
 • елиминиране на токсините.

Солни пещери и солни стаи

Още в началото на човешката история, полезните свойства на солта са добре известни и документирани. Ранните цивилизации силно ценели свойствата й, използвали я като консервант за храни, както и за разменна валута.

Хората редовно се възползват от способностите на солта по много причини и начини. Един от често използваните източници са именно солните пещери - т.нар. спелеотерапия или халотерапия (терапия със сол). Това са мини за добив на каменна сол, които с времето са превърнати в средство за отдих и лечение на различни респираторни и кожни заболявания. В продължение на години, много европейски страни са използвали солни мини и горещи солени извори за насърчаване на чувството за подмладяване, подобряване на настроението и цялостно усещане за спокойствие.

Хората пътуват от всички краища на света, за да посетят солните мини в Хималаите, Австрия, Русия и Германия. В Германия горещите солени извори са толкова почитани, че фирми често изпращат претоварените си служители там, за да се възстановят. А в Русия терапията със сол е регистрирана като средство за лечение.

Впоследствие изкуствено са били създадени т.нар. солни стаи - големи помещения, чиито стени са облепени с огромни късове сол.

В солените стаи се поддържа суха, стерилна среда, в която се контролира температурата на въздуха, влажността, атмосферно налягане и съдържанието на кислород.

Повече за солните пещери може да прочетете:

Соле - воден разтвор на хималайска сол

Соле (Sole) е мощно детоксикиращ и подмладяващ еликсир, който представлява насител разтвор на хималайска сол - 26%.

Как да си направим Соле?

Соле се приготвя изключително лесно - нужни са ви само чиста хималайска сол, филтрирана вода и стъклен буркан.

Напълнете 1/4 от стъклен буркан с хималайска сол. Долейте с вода. Покрийте с пластмасово капаче (не метално!). Разклатете и оставете за една нощ.

Запомнете, че в буркана винаги трябва да остава някакво количество неразтворена сол - това означава, че водата е напълно наситена. Ако всичката сол се е разтворила, добавете още.

Как да се възползваме от полезните качества на Соле?

Всяка сутрин на гладно приемайте по една чаена лъжичка от този лечебен разтвор, разредена с чаша вода на стайна температура.

Използвайте само стъклени или порцеланови прибори, а не метални (за да се избегне насищането на водата с метали).

Детоксикиращата вана с хималайска сол

Ваната с хималайска сол е известна с облекчаването на сериозни кожни заболявания.

Тя ще:

 • стимулира кръвообращението,
 • хидратира кожата,
 • увеличи на задържането на влага,
 • насърчи клетъчната регенерация,
 • детоксикира кожата,
 • възстанови сухата и раздразнена кожа.

Солената вода за къпане намалява възпалението в мускулите и ставите, отпуска мускулите и облекчава болката.

Как да си приготвим вана с хималайска сол?

Най-добър детоксикиращ ефект може да постигнете, ако си вземете вана на цялото тяло. Приготвя се нещо като "саламура" - в 100-120 литра вода (колкото са необходими, за да се напълни една вана) се поставя от половин до един килограм хималайска сол.

За целта само поставете кристалите във ваната и допълнете с топла вода. Уверете се, че температурата на водата е близо до телесна - 37°С за максимален ефект.

Настанете се удобно и се отпуснете в нея за около 15-30 минути. Насладете се на това блаженство, докато тялото ви поглъща всички 84 минерала и микроелемента, с които е богата хималайската сол. Сред тях са жизненоважните магнезий, калий, бромид, калций, натрий, фосфор, селен, манган, хром и много други.

За да засилите приятното изживяване и лечебния процес, добавете 10-15 капки подходящо етерично масло.
След процедурата не използвайте душа, нито козметика. Само подсушете тялото си с топла, памучна кърпа.

Ако е възможно, осигурете си поне 30 минутна почивка - легнете в леглото, завийте се добре и слушайте музика или поспете.

След престой във вана с хималайска сол за 15-30 минути, вашето тяло ще е пречистено като след тридневен пост!

Вана с хималайска сол и циклите на луната

Бани на пълнолуние - за оптимална асимилация

В тази фаза се постига връх в потенциала на тялото да усвоява полезните вещества от солната баня. Активира се собствен енергиен поток и се хармонизират слабите страни.

Бани на новолуние - за оптимална детоксикация

Това е период, в който с лекота се постига пречистване на организма, тъй като се повишава капацитета му за детоксикация.

Вана с хималайска сол при псориазис

Вземете вана с хималайска сол 2 пъти седмично в продължение на 10-20 минути. Започнете с концентрация на солен разтвор 3% (3 кг чиста хималайска кристална сол, разтворени в 100 литра вода). Постепенно увеличавайте концентрация до 8% при следващите си бани.

Тази специална вана не само ще хидратира кожата ви, но и ще помогне да се спре възпалението.

Можете да постигнете още по-голям ефект, ако след вана оставите кожата ви да изсъхне на слънце - 5-10 минути ще са достатъчни.

Частите от тялото, в които се наблюдава излющване, може да се навлажняват с разтвор с концентрация от 26%.

Инхалации с хималайска сол

Инхалациите с хималайска сол са особено ефективни при астма, бронхит, възпаления на синусите и ушите. Прилага се също за предпазване от остри, хронични и специфични заболявания на горните и долните дихателни пътища.

За целта загрейте 3-4 литра вода докато започне да кипи. Добавете по 30 грама хималайска сол за всеки литър вода (т.е., ако използвате 3 литра вода, добавете 90 грама сол) и оставете да се разтвори. Покрийте главата си с кърпа и вдишвайте парите за 10 до 15 минути. Внимавайте да не се изгорите!

Вашите дихателни пътища се нуждаят от около 30 минути след инхалациите, за да се елиминират отровите и причинителите за образуването на слуз и секрети, които обикновено причиняват кашлица.

Инхалациите може да се правят ежедневно, в зависимост от индивидуалното състояние на пациента.

Инхалатор с хималайска сол

Инхалаторът с хималайска сол е удобно устройство, при което не се използват медикаменти, а приложението му е лесно и неивазивно. То позволява да се вдишват парите на хималайската сол, при което се доставя невероятно, естествено облекчение на дихателната система.

Обикновено инхалаторите за хималайска сол са керамични. Между два керамични филтъра се поставят кристалчетата от солта, а чрез силно вдишване през малкия отвор се поемат полезните вещества, лигавицата се навлажнява, слузта се втечнява и се подпомага нейното отделяне. Чистата хималайска сол прониква и почиства цялата дихателна система, включително синусите, носните кухини, гърлото и белите дробове.

Инхалаторът е полезен при недостиг на въздух (задух), сенна хрема, настинка, грип, бронхит, хрема и други респираторни симптоми, причинени от плесени, гъбички, дим и замърсяване във въздуха.

Редовното приложение преди лягане може значително да намали хъркането и успокои съня.

Компреси с хималайска сол

Компресите с хималайска сол са много ефективни при лечение на отворени рани и болки при артрит, подагра и остеопороза.

При болки

За целта накиснете стерилна кърпа с телесна температура в солен разтвор на хималайска сол и го приложете в болезнените зони. Увийте компреса със суха кърпа, предварително затоплена и завържете.

За отворени рани

За отворени рани се препоръчва по-силно разреден разтвор - 15 грама хималайска сол в половин чаша вода. Ако използвате по-концентриран разтвор от този, ще получите парене. Приложете по гореописания начин.

При грип, треска

Потопете чиста памучна риза или блуза в 3% разтвор, направен с 4 супени лъжици хималайска сол и 2 литра вода. Накиснете ризата старателно и я облечете. Облечете отгоре друга, суха дреха, легнете в леглото и се завийте с топло одеяло.

След около половин час се предизвиква изпотяване. Ефектът може да се подсили с чаша липов чай.

Останете в леглото в продължение на 60 до 90 минути. След това вземете душ само с топла вода, без да използвате измивни средства. След това се препоръчва почивка на легло за още един час.

Процедурата е много ефективна за овладяване на високата температура и в начален етап на вирусни инфекции, при които е дори по-подходяща от ваните с хималайска сол.

За детоксикация

Гореописаната процедура е много ефективна също за детоксикация и активиране на обмяната на веществата.

При студени крака

Накиснете чифт чисти памучни чорапи в 3-5% разтвор, направен с 2-4 супени лъжици хималайска сол на 1 литър вода. Изстискайте ги старателно и ги обуйте. Увийте краката си в суха кърпа или топло одеяло и останете в покой за около един час.

При херпес

Нанасяйте малко количество чист, концентриран разтвор на сол (26%) директно на заразения блистер с помощта на памучен тампон на всеки кръгъл час.

Лампа от хималайска сол

Освен изключително красиви и внасящи топлина и уют в дома, лампите от хималайска сол са и много полезни. Те работят като пречистватели, като премахват бактерии, прах, алергени, дим, миризми, плесенни и спори от въздуха, който дишаме, без да излъчват никакъв шум.

Те никога не се замърсяват или прашат и не се налага поддръжка (с изключение на смяна на крушката от време на време).

Лампите от хималайска сол ще ви помогнат да дишате спокойно и да спите по-добре. За по-добър ефект се препоръчва поставянето на такава лампа във всяка една стая в дома, като присъствието й в спалнята и в хола (или където човек прекарва повече време) е най-важно.

За да се насити въздуха с отрицателни йони, които да неутрализират положителните, създадени електромагнитното поле, е препоръчително те да работят 24 часа в денонощието - понеже е необходимо известно време докато соления къс се нагрее и започне да отдава полезните си вещества.

Подробна информация за лампите от хималайска сол и тяхното действие може да научите:

Детоксер от хималайска сол

Детоксера от хималайска сол се основава на подобен механизъм на действие, като лампите от хималайска сол. Той представлява купол, с който е поставена електрическа крушка, поставен върху дървена основа. От топлината солта се загрява, а поставяйки стъпала или длани върху купола, тялото се зарежда с отрицателни йони.

Подобен детоксер може да се направи в домашни условия. Необходима е плоча от хималайска сол, която може да се загрее на котлона или във фурната, след което да се поставят краката върху нея.

Хората, които редовно използват такива детоксери твърдят, че предизвикват усещане за дълбоко подмладяване и дори намаляване на възпалението. Твърди се още, че редовното приложение редуцира нивата на кортизола, намалява стреса и подобрява настроението.

Хималайска сол за орална грижа

Здравите зъби и венци са не само визуално привлекателни, но и много важни за нашето здраве като цяло. Чистата хималайска кристална сол е отлично средство поддържане на зъбната хигиена.

Най-често срещаните проблеми със зъбите произтичат от прекалената киселинност в устата и гърлото. Хималайска сол има способността да неутрализира рН, което ще спомогне за поддържане на подходящата устна флора и защита на зъбния емайл.

За целта измивайте устата, зъбите и езика си с воден разтвор на хималайска сол, като използвате четка. След това изплаквайте с чист разтвор. Препоръчва се и правенето на гаргара за около три минути.

При ежедневно приложение, процедурата ще намали свръх киселинността, ще успокои кървенето на венците, ще редуцира пародонтните заболявания, язвите и лошия дъх. Натрупванията на зъбен камък намаляват и постепенно изчезват, зъбите стават по-бели.

Още по темата:

5.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниСъставкиВидеоСпортЕ-тата в хранитеЛечения