Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Как да познаем истинската лампа от хималайска сол

Как да познаем истинската лампа от хималайска сол

Как да познаем истинската лампа от хималайска сол - изображение

Хималайската кристална сол е богата на лесноусвоими форми на минерали и микроелементи, необходими и полезни на организма. Тя се получава от изсъхване на морската вода под въздействие на слънцето и атмосферното налягане през хилядолетията, при което се формират големи кристали. Колкото по-високо е налягането, толкова по-добра кристална структура се получава. Тъй като произлиза от дълбините на земята, Хималайската сол е изключително чиста.

Хималайската сол е богато оценена през вековете, благодарение на изключителния си минерален състав и лечебни качества. Обикновената готварска сол не съдържа тези полезни елементи.

Как да разпознаем чистата хималайска сол?

Качествената Хималайска сол е с розов цвят, дължащ се на наличието на много минерали в нея. Розовият цвят трябва да се запази, дори, когато хималайската сол е фино гранулирана.

Разлика между хималайска сол, морска сол и обикновена сол

Хималайска сол, морска сол, готварска сол

Въпреки привидната им прилика, тези видове сол имат съществени разлики в структурата и физическите си качества. На микроскопско ниво е установено:

Хималайската сол: кристалната структура няма сенки или груби ръбове, а кристалите са свързани помежду си.

Морска сол: кристалната структура заема междинно положение между тези на Хималайската и готварската сол. Има неправилна форма и разделени краища. Това се обяснява със замърсяване в океаните, които са довели до нуждата от пречистването й и настъпилите в резултат на това деминерализиране и деструктуриране.

Готварска сол: кристалната структура е фрагментирана, отделните молекули са групирани в разделени помежду си монокристални структури.

Как да познаем истинската лампа от хималайска сол?

С повишаването на популярността на Хималайската сол и изработени от нея лампи, значително се повишава и риска от фалшификации. Макар че, невинаги може на пръв поглед да се разпознае оригинала от фалшификат, има някои критерии, които могат да Ви бъдат от полза. Вижте на какво да обърнете внимание, когато избирате лампа от Хималайска сол:

Цвят - Вашата лампа от хималайска сол е много светла

Лампи от хималайска солКристалите на хималайската сол обикновено варират по цвят от розово до тъмнооранжево. Тъй като в хималайската сол се съдържат много различни минерали, светлината излъчвана от лампата трябва да бъде заглушена и неравномерна, най-често наподобяваща меко, топло сияние.

Ако лампата тежи повече от 9 кг, но отделя достатъчно светлина, за да осветява помещението, в което е поставена, това може да е сигнал, че тя е фалшива.

Цена - Вашата лампа е бял кристал, но не е твърде скъпа

Бяла лампа от Хималайска сол

Както вече беше споменато, хималайската сол обикновено има характерен топъл, розово-оранжев оттенък. Истинска бяла хималайска сол всъщност съществува, но е изключително рядка и търсена, поради което е и много по-скъпа от обикновените цветни сортове. Ако откриете лампа, която прилича на бяла кристална топка, но цената й не е драстично по-висока от останалите, най-вероятно се касае за фалшификат.

 

 

Влажност

Лампите от хималайска розова сол прочистват въздуха чрез абсорбиране на влагата и съдържащите се във въздуха частици, като след това тази влага се изпарява обратно в околната среда. Този процес се нарича хигроскопичност и е отговорен за един от най-честите проблеми, характерни за истинската лампа от хималайска сол – влажността по повърхността й. Така че, ако живеете в среда на висока влажност на въздуха и въпреки това, не сте забелязали подобен ефект от лампата, това може да е сигнал, че тя не е истинска.

Здравина - Вашата лампа от хималайска сол е изключително издръжлива

Друг проблем, присъщ на истинската хималайска сол е, че тя е изключително крехка и лесно чуплива. В действителност, не е необичайно лампите да бъдат повредени по време на транспорта, поради неправилнo опаковане или пренасяне. Случайно изпускане или удряне в друг твърд предмет, обикновено води до отчупване на парчета кристална сол. Ако (случайно) сте направили това (или друго, което вероятно би имало същият ефект) и въпреки това, лампата е останала напълно невредима, твърде вероятно е тя да не е съвсем истинска.

Възможност за рекламация - производителят или доставчикът има лоша политика на връщане

Доставчиците на продукти от истинска хималайска сол са наясно, че това е крехък материал и като истински професионалисти, обикновено предлагат удобна и гъвкава политика за връщане. Ако сте на път да закупите лампа от хималайска сол, но доставчикът е изключително резервиран относно вероятността за рекламация, бъдете внимателни! Ако той продава фалшиви лампи от хималайска сол, много вероятно е да се надява, че няма клиентът да разбере това, докато не е станало твърде късно за връщане на продукта.

Ефективност - не можете да усетите никаква полза за здравето

Здравословни ползи от лампата от хималайска солВъпреки че съществуват редица изследвания и впечатления от личен опит относно полезните ефекти на хималайската сол, все още в това отношение има много скептици. Науката стои зад множество реални твърдения относно облекчаване на астма и алергични симптоми до повишаване на енергийните нива и противодействие на сезонните ефективни разстройства.

Ако сте следвали указанията относно най-ефективното използване на лампата от Хималайска сол и въпреки това, не установявате никакви ползи за здравето, твърде вероятно е да сте попаднали на фалшификат.

Произход - страната на произход на хималайската сол е Пакистан

Солна мина в Khewra, Pakistan

 

Истинската хималайска сол се получава дълбоко под земята, в подножието на Хималаите в Пакистан. Затова, когато купувате лампа от хималайска сол, се уверете в произхода и качеството на продукта, както и сертификат за такъв.

 Източници:
http://www.heartfeltliving.com
http://www.naturallivingideas.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаЛюбопитноЛайфстайл