Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Фурми - полезни свойства и нежелани ефекти

Фурми - полезни свойства и нежелани ефекти

Фурми - полезни свойства и нежелани ефекти - изображение

Богатото съдържание на различни хранителни вещества, фибри и антиоксиданти, прави фурмите невероятни полезни за мозъка и сърцето. Също така, са полезни за подобряване на здравето на костите, лечение на запек, чревни нарушения, сърдечни проблеми, анемия, сексуални дисфункции и много други състояния. Фурмите също спомагат за насърчаване на здравословно наддаване на тегло. Те са богати на много витамини, минерали и фибри. Някои здравни специалисти завяват, че консумацията само на една фурма всеки ден е отличен избор за балансирана и здравословна диета.

По същество, фурмите представляват сладкия плод на Финиковата палма (Phoenix dactylifera), която се отглежда в много тропически региони на света. През последните години те добиха широка популярност и у нас и намират място във все повече здравословни рецепти.

Те са една от най-добрите универсални храни, които могат да регулират храносмилателния процес и значително да увеличат енергийните нива при хора в рамките на половин час от консумацията. Широка употреба намират като естествен подсладител в множество десерти.

Почти всички фурми, продавани в западните страни, са в изсушена форма. Можете да разберете дали фурмите са изсушени въз основа на външния им вид. Набръчканата кожа показва, че те са изсушени, докато гладката кожа е признак за свежест. В зависимост от сорта, свежите фурми са сравнително малки по размер и варират по цвят от яркочервено до яркожълто. Изсушените фурми имат тъмнокафяв до черен цвят.

Ползи за здравето от фурми

Фурмите са богат източник на хранителни вещества

Безспорно фурмите са известни със сладкия си вкус, но, ако погледнем към тяхното хранително съдържание може би ще се замислим имат ли място в здравословната диета, към която се стремим. Всъщност, те са изключително полезни и могат да направят чудеса за нашето здраве. Изследванията доказват, че те осигуряват редица ползи за здравето, като, за да се възползваме от тях са нужни само 3 фурми към ежедневното меню в продължение на само една седмица.

Фурмите са богат източник на минерали, здравословни фибри и витамини. Те са едни от най-сладките плодове, с богато съдържание на ключови хранителни вещества. Тъй като те са изсушени, тяхното съдържание на калории е по-високо от повечето пресни плодове. Калорийното съдържание на фурмите е подобно на това на други сушени плодове, като стафиди и смокини. Повечето от калориите във фурмите идват от въглехидрати. Останалата част е от много малко количество протеини. Въпреки техните калории, фурмите съдържат някои важни витамини и минерали в допълнение към значително количество фибри. В 10 грама фурми се съдържат:

  • Калий - 696 мг (20% от препоръчителния дневен прием);
  • Магнезий - 54 мг (14% от препоръчителния дневен прием);
  • Витамин В6 - 0,2 мг (12% от препоръчителния дневен прием);
  • Влакна - 6.7 мг (27% от препоръчителния дневен прием);
  • Манган - 0.3 мг (15% от препоръчителния дневен прием);
  • Мед - 0.4 мг (18% от препоръчителния дневен прием).

Фурмите също са с високо съдържание на антиоксиданти, което може да допринесе за много от техните ползи за здравето.

Тъй като фурмите са с високо съдържание на захар (66 грама на 100 грама), се препоръчва да се намали консумацията на захар в други форми.

Фурмите са отличен енергиен бустер

Жена тренира във фитнесФурмите са богати на натурални захари, включително глюкоза, фруктоза и захароза, а тези захари ги правят идеална и бърза енергийна закуска. Затова, ако се нуждаете спешно от енергия, може бързо да си я набавите като изядете няколко фурми. Фибрите, които се съдържат във фурмите ще запазят енергията Ви и ще помогнат да останете активни през деня.

 

Фурмите подобряват храносмилането

фурми и храносмиланеФурмите съдържат голямо количество разтворими фибри, които са от съществено значение за правилното функциониране на храносмилателната система. Те помагат за привличането на повече вода в храносмилателния тракт и по този начин облекчават запека. Фибрите са важни за здравето на дебелото черво и за редовното движение на червата. Те също така намаляват риска от рак на дебелото черво, колит и хемороиди (много хора считат фурмите за ефективно лекарство за лечение на хемороиди).

Фурмите са богати на калий, който е от полза при лечение на диария и разстроен стомах. Именно поради тези свойства, фурмите се приемат за естествени средства балансиращи храносмилателната функция.

Освен тези си свойства, фурмите спомагат и за стимулиране на полезните бактерии в стомаха.

Фурмите помагат за превенция и лечение на анемия

еритроцитиАнемията е често срещан здравен проблеми, особено при жените и децата. Фурмите са добър вариант за естествено справяне с този проблем. Богатото им съдържание на желязо допринася за повишаване на нивото на хемоглобин в тялото. Яжте фурми редовно и ще забележите резултатите.

Още полезни средства срещу анемия може да откриете в темата:

Алтернативно лечение на анемия.

 

Фурмите са богат източник на антиоксиданти за борба с болестите

структурни формулиАнтиоксидантите във фурмите имат редица ползи за здравето включително намален риск от няколко заболявания. Антиоксидантите защитават клетките на тялото от свободните радикали, които могат да причинят нежелани реакции в тялото и да провокират заболяване. В сравнение с подобни видове плодове, като смокини и сушени сливи, фурмите се отличават с най-високо съдържание на антиоксиданти. Трите най-мощни антиоксиданти във фурмите са:

Флавоноиди - мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението. Смята се, че притежават потенциал да намалят риска от диабет, болест на Алцхаймер и някои видове рак.

Каротеноиди - каротеноидите са показали, че благоприятстват здравето на сърцето и могат да намалят риска от някои очни заболявания като макулна дегенерация.

Съществуват твърдения, че консумацията на една фурма на ден помага за поддържане здравето на очите през целия живот. Известно е, че фурмите са доста ефективни и за предпазване от нощна слепота.

Фенолна киселина - известна със своите противовъзпалителни свойства, фенолната киселина може да помогне за намаляване на риска от рак и сърдечни заболявания.

Фурмите укрепват костите и имунитета

Фурмите съдържат селен, манган и магнезий, а тези минерали са важни за поддържането на здрави и силни кости. Не само това, но те също се считат за богати на селен храни, а диета, богата на селен се смята за много полезна в превенцията на рак.

Фурмите намаляват риска от сърдечен удар

Фурми в купа и стетоскопКалият във фурмите помага за намаляване на риска от инфаркт и намаляване на LDL холестерола (липопротеини с ниска плътност), известен като "лош холестерол", който се натрупва по стените на кръвоносните съдове, причинявайки запушването им. Ако нивата на LDL холестерола в тялото са високи, рискът от сърдечен удар е по-голям.

 

Фурмите стимулират здравето на мозъка

схематично изображение на умствената дейност

Много изследвания са доказали, че фурмите съдържат 

достатъчно количество витамин В6, което спомага за подобряване на мозъчната дейност и остротата на ума.

 

 

 

Фурми при диабет

фурми и апарат за измерване на кръвна захарТъй като фурмите са изключително сладки, се смята, че те повлияват нивата на кръвната захар. Няма обаче достатъчно изследвания, които да подкрепят това. Някои изследвания показват, че дори може да понижат нивата на кръвната захар и да са от полза при лечението на диабета. Това вероятно се дължи на факта, че в тях се съдържат естествени захари, но са с нисък гликемичен индекс и следователно не представляват заплаха.

Фибрите във фурмите също са от полза за контрола на кръвната захар, тъй като забавят храносмилането и предотвратяват рязкото й покачване. По тази причина фурмите имат нисък гликемичен индекс (GI), който отразява скоростта на повишаване на кръвната захар след консумация на определена храна.

Фурми при бременност и кърмене

фурми и бебе в коремаФурмите са подходящ здравословен избор при бременност и кърмене. Едно проучване показва, че приемането на фурми през последните 4 седмици преди раждането води до по-благоприятно протичане на раждането. Все пак, трябва да внимавате, за да не приемате по-големи количества от препоръчителните, тъй като не е ясно какво може да се случи.

В обобщение, ползите за здравето от фурмите включват:

Помагат при загуба на тегло.
Предотвратяват диарията.
Поощряват здравето на сърцето и намаляват рисковете от инфаркт.
Предотвратяват хемороиди.
Помагат в превенцията на рак на дебелото черво
Намаляват риска от колит.
Помагат за лечението и предотвратяването на анемия.
Помагат за намаляване на кръвното налягане.
Подпомагат дихателната и храносмилателната система.

Повече за консумацията на фурми през бременността може да прочетете в: Ползи и рискове от консумацията на фурми по време на бременност.

Странични ефекти и вреди от фурми

Макар и да притежават множество полезни действия, като всеки натурален продукт, фурмите могат да имат и някои странични ефекти, особено, ако се приемат в твърде големи количества.

Стомашни проблеми. Сами по себе си фурмите не могат да предизвикат проблеми със стомаха - освен, ако към тях не са добавени сулфити, което е широка практика всъщност. Сулфитите са химичните съединения, които се добавят към сушени плодове, за да ги запазят и дори да елиминират вредните бактерии. При хора, които са чувствителни към сулфити, обаче, могат да настъпят някои реакции като болки в стомаха, газове, подуване на корема и диария.

Фурмите са отличен източник на фибри, което, освен полезно, може да има и обратен ефект. Ако не сте приемали достатъчно фибри, консумирането на твърде много фурми наведнъж ще доведе до приемане на прекомерно количество фибри и това внезапно увеличение може да доведе до проблеми с корема, като запек и подуване.

Обрив на ръкатаКожни обриви. Всички изсушени плодове могат да причинят кожни обриви, а виновници за това са отново добавените сулфити. Обрив може да бъде причинен и от плесен, присъстващ в много сушени плодове, включително фурми.

Астматични пристъпи. Няма достатъчно изследвания относно връзката между консумацията на фурми и астматични пристъпи, но тъй като фурмите могат да доведат до алергии, а алергиите могат да причинят астма, по-добре е да бъдете внимателни. Всъщност, 80% от хората с астма имат алергии към вещества във въздуха като плесени - плесени, които също се срещат в сухите плодове като фурмите.

Увеличаване на теглото. Въпреки че фурмите са с високо съдържание на фибри, те имат и относително високо съдържание на калории и енергийна плътност. Консумирани в големи количества, могат да допринесат за безпрецедентно увеличаване на теглото.

Хиперкалиемия. Хиперкалиемия е състояние, при което нивата на калий в кръвта са прекомерно високи. Фурмите са богат източник на калий и консумирането на твърде много от тях може да доведе до това състояние. Така че, ако имате високи нива на калий, избягвайте фурми.

Идеалните нива на калий в кръвта са между 3,6 и 5,2 mmol/L. Нивото на калий в кръвта, по-високо от 7 mmol/L, може да бъдат опасни и изискват незабавна медицинска намеса.

Може да бъдат нездравословни за бебета. Фурмите не са подходящи за бебета, тъй като са значително твърди и плътни и на бебетата им е трудно да ги дъвчат. Освен това, храносмилателната им система все още се развива и фурмите не могат да се усвоят правилно. Това може да доведе до усложнения. Всъщност фурмите могат също да повлияят на сърдечната дейност на бебето, затова внимавайте. Не давайте фурми на кърмачета.

Непоносимост към фруктоза. Естествената сладост на фурмите се дължи на фруктозата, която те съдържат (поне част от нея). Някои хора изпитват затруднения при усвояването на фруктоза, което води до състояние, наречено непоносимост към фруктоза. Захарта не се абсорбира правилно и преминава през храносмилателната система цяла (тъй като тялото не е в състояние да я разгради). Това в крайна сметка може да доведе до гастрит и коремна болка, тъй като захарта започва да взаимодейства с естествената чревна флора.

В заключение, наличието на странични ефекти в никакъв случай не означава да не ги консумирате. Страничните ефекти на фурмите могат да настъпят, когато ги приемате в излишък (повече от 10 фурми на ден).

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.stylecraze.com/trending/benefits-of-eating-dates/
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-dates#section9
https://www.stylecraze.com/articles/serious-side-effects-of-dates/
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-dates.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаБотаникаРецептиЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ДиетиСпортНовиниСнимкиЛечения