Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Спиреята - естественият аспирин

Спиреята - естественият аспирин

Спиреята - естественият аспирин - изображение

Спирея е влаголюбиво растение, облекчаващо ревматичните болки, които често се усилват именно от влагата. Още едно доказателство, че природата ни дава нужните лечебни средства в близост с причинителите на болестите.

Цветовете на спиреята са силно ароматни, когато ги стрием с пръсти. В тях се съдържа истинско природно богатство - салицилови деривати, същите като тези в аспирина. Тяхното противовъзпалително действие обаче, не е съпроводено с риск за стомашната лигавица, какъвто е случаят с прочутото лекарство.

Спиреята облекчава ревматичните болки

Благодарение на салициловите деривати и флавоноидите, които съдържа, спиреята е отлично средство против артрит, подагра (излишък от пикочна киселина в кръвта) и други ревматични състояния. Като увеличават пропускливостта на кръвоносните съдове, флавоноидите подобряват кръвообращението и прочистват отлаганията от кристали на пикочната киселина, които се оформят в ставите при подагра. Скорошни изследвания доказаха също, че спиреята има имунорегулиращ ефект и така ограничава степента на възпалителния процес.

Предпазва стомаха

Цветовете и младите листенца на спиреята са богати на адстрингиращи танини, които стягат тъканите и улесняват заздравяването на стомашната лигавица. В същото време, те се противопоставят на бактерията Хелиобактер пилори (Helicobacter pylori). Активните вещества на спиреята пречат на бактерията да се закрепи за лигавицата и намаляват риска от развитието на гастрит и язва.

Пие се запарка от 1-2 супени лъжици изсушени цветове на чаша вряла вода.

Неутрализира киселините

Всъщност спиреята не действа директно върху киселинността, но бързо успокоява раздразнението на стомаха и хранопровода. Запарката се препоръчва при рефлукс и свръхкиселинност, дължаща се на стрес.

Успокоява главоболието и зъбобола

Запарката от спирея действа като аспирин в случай на главоболие. Ефектът й все пак не е така силен, но тя не предизвиква сериозните вторични ефекти на лекарството върху стомаха. Препоръчва се и при зъбобол.

Помага при грипни състояния

При обикновени грипни симптоми, като болки в гърлото и синусите, температура и втрисане запарката от спирея е много ефикасна. Ако обаче става дума за бактериална инфекция, това няма да е достатъчно и трябва да се добави антисептичното действие на мащерката или прополиса.

Има диуретично действие

В началото на повечето диети се препоръчват средства против задържане на вода. Запарката от спирея може да помогне, а същевременно предпазва организма от дехидратация.

4.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаСнимкиИсторияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЛеченияРецептиВидеоЛайфстайл