Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Двигателни терапии Подходящи игри и физически занимания за деца с дефицит на внимание и хиперактивност

Подходящи игри и физически занимания за деца с дефицит на внимание и хиперактивност

Подходящи игри и физически занимания за деца с дефицит на внимание и хиперактивност - изображение

Децата и възрастните със синдром на хиперактивност с дефицит на внимание (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) могат да бъдат импулсивни, хиперактивни и трудни за работа, дори за родителите.

Синдромът на хиперактивност с дефицит на внимание се определя като мозъчно нарушение, характеризиращо се с непрекъснат модел на невнимание и/или хиперактивност - импулсивност, която пречи на функционирането или развитието. Засяга децата и тийнейджърите и може да продължи до зряла възраст. Смята се, че близо 11% от децата на възраст от 4 до 17 години живеят с тази диагноза. Среща се по-често при момчетата, отколкото при момичетата. Обикновено се открива още през ранните учебни години, когато детето започва да проявява проблеми с вниманието и концентрацията.

To е най-често диагностицираното психическо разстройство при децата. Най-характерното за децата с ADHD е свръхактивното поведение, неспособността за контрол на емоциите си и трудно задържане на вниманието. Тези поведения значително нарушават ежедневието и изпълнението на задачите в училище.

Възрастните със синдром на дефицит на внимание и хиперактивност може да имат проблеми с организиране на времето, следване на цели и задържането на работа. Те също страдат от проблеми с взаимоотношенията, самоуважението и пристрастяването.

Симптоми на синдром на хиперактивност с дефицит на внимание при деца

Симптомите при дежа може да бъдат условно групирани в три категории:

Невнимание:

 • Лесно се разсейва
 • Не следва насоките и не изпълнява задачи
 • Изглежда, че не слуша
 • Допуска грешки от невнимание
 • Забравя за ежедневните дейности
 • Има проблеми при организирането на ежедневни задачи
 • Не обича да прави неща, които изискват неподвижно стоене
 • Често су губи нещата
 • Склонност към фантазиране

Хиперактивност:

 • Често се върти или нервничи, когато седи
 • Не може да стои седнал
 • Има проблеми с тихите игри
 • Винаги се движи, като бяга или се катери (При тийнейджъри и възрастни, това е по-често описано като безпокойство.)
 • Говори прекомерно

Импулсивност:

 • Има проблеми с изчакването на ред
 • Винаги отговоря и прекъсва другите

Симптоми на синдром на хиперактивност с дефицит на внимание при възрастни

Симптомите на синдром на хиперактивност с дефицит на внимание може да се променят с напредване на възрастта. Те включват:

 • чести закъснения и забравяне;
 • безпокойство;
 • ниско самочувствие;
 • проблеми на работното място;
 • проблем с контрола на гнева;
 • импулсивност;
 • злоупотреба с вещества или пристрастеност;
 • неорганизираност;
 • отлагане на задачи;
 • лесно разочароване;
 • хронична скука;
 • трудно концентриране при четене;
 • промени в настроението;
 • депресия;
 • проблеми във връзките.

Това е причина всички родители, настойници и болногледачи да търсят повече информация за същността на разстройството, лечението и как физическите дейности могат да помогнат за контрол на симптомите?

Поведенчески експерти, психолози и специалисти по детското здраве от години изучават характеристиките на синдрома и са успели да намерят различни терапии и лекарства, които изглеждат ефективни при деца и възрастни.

Дете се държи за главатаЕдин от основните проблеми при децата и възрастните с дефицит на внимание и хиперактивност е невъзможността им да се концентрират върху един обект или дейност твърде дълго. И докато физическите упражнения са популярен начин за повишаване на настроението и облекчаване на симптомите на депресия и тревожност, то може също така да доведат до подобряване на концентрацията и цялостното благосъстояние. Освен това, упражненията при дефицит на внимание и хиперактивност намаляват риска от затлъстяване и приучават деца и възрастни към здравословни практики.

Експерти, изучаващи поведенческите модели на хора със синдром на хиперактивност с дефицит на внимание, са установили, че след редовна тренировка, дори и в рамките на 30 минути на ден, може да се намали тежестта на симптомите и да се подобри функционирането на мозъка при много деца и възрастни.

Експертите препоръчват избор на спортове или дейности, които не включват участие на големи групи хора, защото това често затруднява фокусирането на тези деца. Те ще се чувстват по-добре с по-малки групи или индивидуални дейности като бойни изкуства или танци, които могат да извършват сами, ако се налага.

Физически дейности, които могат да поддържат и засилят фокуса и концентрацията при деца със синдром на хиперактивност с дефицит на внимание (ADHD), включват:

Бягане

Майка и дете бягатБягането повишава издръжливостта и увереността дори при възрастните, така че, когато децата го практикуват, те могат да получат чувство за удовлетворение от способността си да работят бързо или да се движат на определени разстояния. Бягането може и да им помогне да се фокусират по-добре, защото действието включва поставяне на единия крак пред другия, за да се избегне спъване и падане.

Колоездене

дете кара колелоКолоезденето, само по себе си, допринася за подобряване на настроението, а ритмичността на движенията при него помага на децата да се научат повече да се съсредоточат, защото трябва да синхронизират движението на краката си и да поддържат краката върху педалите.

Танци

Деца танцуватТанците са полезна физическа дейност за деца и възрастни с дефицит на внимание и хиперактивност, защото изисква децата да изпълняват конкретни стъпки и да следват ритъма. Свободните танци са отлични за деца с ADHD, тъй като техните блуждаещи мисли могат да се превърнат в нови стъпки. Освен това, танците са забавен начин родителите и децата да се забавляват заедно. 

Ако половин час на непрекъснато танци звучи като твърде много за вас или вашите деца, разчупете го на кратки сегменти през деня. Включете мелодия, когато децата започват да се изправят и не забравяйте, че това е добре за телата и мозъците им.

Аеробика за координация

Аеробика за децаВсеки тип аеробика може да има положителни ефекти, тъй като помагат на децата с ADHD да изгарят излишната енергия. Някои видове дейности обаче могат да подобрят менталната концентрация по-добре от други. Най-добри резултати може да се очаква от упражненията, които изискват точност. Това помага да се активира изпълнителната функция на мозъка, която е свързана с подобряване на психическия фокус при деца с дефицит на внимание и хиперактивност.

Затова, насърчавайте децата да играят игри, които упражняват координация и точност. Колкото по-сложно е играта, толкова повече детето може да се възползва.

Плуване

Плуване за децаПлуването също включва синхронизиране на движенията и помага на децата да се научат да се съсредоточават. Олимпийският плувец Майкъл Фелпс също така потвърждава предимствата на плуването и казва, че плуването може да му помогне да се справи със собствената си диагноза Синдром на хиперактивност с дефицит на внимание.

Бойни изкуства за подобряване на фокуса

Бойни изкуства децаБойни изкуства като карате и таекуондо могат да помогнат на децата да подобрят моторните си умения, да се научат на самоконтрол, уважение към другите и цялостна дисциплина. Много деца със синдром на дефицит на внимание и хиперактивност се радват на учене на бойни изкуства, защото могат да практикуват разнообразни движения, които ги държат заинтересовани и активни. Това е забавна форма на упражнение, която всеки може да тренира у дома без нужда от специално оборудване.

Макар тези физически дейности да не могат да излекуват Синдром на хиперактивност с дефицит на внимание, те могат да помогнат за по-добър контрол на симптоми и подобряване на начина на живот.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.zliving.com/health/best-physical-activities-for-children-with-adhd-120089/
https://www.webmd.com/add-adhd/guide/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd#1
https://blog.brainbalancecenters.com/2015/01/indoor-exercise-movement-ideas-children-adhd

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияХранене при...ЛюбопитноНовиниЛайфстайлАлт. медицинаФизиологияБотаникаЛечения