Лечебни ползи от чесън
Чесънът е билка, която се отглежда по целия свят, от семейството на лук и праз. Смята се, че чесънът произхожда от Сибир, но се е разпространил в други части на света преди повече от 5000 години.
Със силния си аромат и вкус, чесънът е популярна съставка в кухнята на редица места в света. В сурово състояние, той притежава изключително силен, пикантен вкус, който напълно резонира с мощните му здравословни и лечебни ползи. Смята се, че лечебната му тайна се обяснява със съдържанието на някои серни съединения в него.
Здравословните ползи от чесъна се застават само на второ място по отношение на тези от куркума в количеството изследвания, подкрепящи тази суперхрана. Кои са лечебните свойства на куркумата може да прочетете в:
Редовната консумация на чесън е свързана с намаляване или дори помагане за предотвратяване на четири от основните причини за смърт в световен мащаб, включително сърдечни заболявания, инсулт, рак и инфекции. Националният институт за рака (National Cancer Institute) признава подправката като една от няколкото зеленчуци с потенциални противоракови свойства.
Множеството полезни свойства на чесъна е достатъчно основание всеки човек да консумира тази подправка, освен в редки случаи на непоносимост или несъвместимост с определени заболявания и лечения. Той е изключително евтин, достъпен и лесен за употреба.
Ползи за здравето от чесън
Суровият чесън може да донесе множество ползи за здравето, включително:
Превенция и лечение на болести на сърцето
Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, сърдечните заболявания са убиец номер 1 в света, последван от рак. Чесънът е широко признат като превантивно средство и лечение на много сърдечносъдови и метаболитни заболявания, включително атеросклероза, хиперлипидемия, тромбоза, хипертония и диабет. Научен преглед на експериментални и клинични проучвания относно ползите от чесън установил, че консумацията на чесън има значителни кардиопротективни ефекти, както при проучвания при животни, така и при хора.
Установено е, че чесънът помага за премахване на натрупването на плаки в артериите, което е ключов фактор за превенцията на сърдечно-съдови заболявания.
Чесън за превенция и лечение на рак
Счита се, че зеленчуците от семейството на чесъна и лука, съдържащи биоактивни серни съединения притежават известна активност на всеки етап от образуването на рак и повлияват много биологични процеси, които намаляват риска от рак.
По думите на (NIH National Cancer Institute), "Няколко проучвания показват връзка между увеличения прием на чесън и намаления риск от някои видове рак, включително рак на стомаха, дебелото черво, хранопровода, панкреаса и гърдата."
Тези защитни ефекти се обясняват с неговите антибактериални свойства или от способността му да блокира образуването на вещества, причиняващи рак, да спре активирането на канцерогенни вещества, да подобри репарацията на ДНК, да намали клетъчната пролиферация или да предизвика клетъчна смърт.
Френско проучване включващо 345 пациенти с рак на гърдата установи, че увеличената консумация на чесън, лук и фибри е свързана със статистически значимо намаляване на риска от рак на гърдата. Друго злокачествено заболяване, което се е повлияло положително от чесъна е ракът на панкреаса - една от най-смъртоносните форми на рак. Добрата новина е, че според научните изследвания увеличената консумация на чесън може да намали риска от развитие на рак на панкреаса.
Изследване, проведено в района на Сан Франциско, установило, че рискът от рак на панкреаса е с 54 процента по-нисък при хора, които ядат по-големи количества чесън и лук спрямо тези, които ядат по-малки количества. Проучването показало също, че увеличаването на общия прием на зеленчуци и плодове може да предпази от развитие на рак на панкреаса.
Чесънът показва обещаващи резултати и в терапията на рак. Установено е, че неговите органични серни съединения, включително DATS, DADS, ajoene и S-алилмеркаптоцистеин (SAMC), индуцират спиране на клетъчния цикъл, когато се добавят към раковите клетки при експерименти in vitro. Освен това е установено, че тези серни съединения индуцират апоптоза (програмирана клетъчна смърт), когато се добавят към различни култивирани ракови клетъчни линии.
Чесън за сваляне на високо кръвно налягане
Интересен феномен на чесъна е способността му да помага за контролиране на високо кръвно налягане. Едно проучване разглежда ефекта на екстракт от чесън като допълнителна терапия за хора, които вече приемат антихипертензивно лекарство, но все още имат неконтролирана хипертония и установило, че приемът на четири капсули на екстракт от чесън (960 милиграма) дневно в продължение на три месеца причинява спад на кръвното налягане със средно 10 пункта.
Друго проучване, публикувано през 2014 година, установило, че чесънът има „потенциал за понижаване на стойностите на кръвното налягане при хора с хипертония, подобно на стандартните лекарства с рецепта, изписвани при хипертония. Това проучване допълнително обяснява, че полисулфидите на подправката спомагат за разширяването на кръвоносните съдове, а оттам и за понижаването на кръвното налягане.
Чесън за превенция и лечение на простуди и инфекции
Чесънът или специфични химически съединения като аллицин, открити в него е много ефективен при убиването на безброй микроорганизми, отговорни за някои от най-честите инфекции, включително обикновената настинка. Чесънът всъщност може да помогне за предотвратяване на настинки, както и на други инфекции.
В едно проучване, хора са приемали или добавки от чесън, или плацебо в продължение на 12 седмици по време на студения сезон (между ноември и февруари). Установено е, че тези, приемали чесън е по-малко вероятно да получат настинка, а ако все пак настинат, се възстановяват значително по-бързо от групата на плацебо. Групата на плацебо показала много по-голяма вероятност от заразяване с повече от една настинка през 12-седмичния период на лечение.
Антимикробните, антивирусните и противогъбичните свойства на подправката могат да помогнат за облекчаване на обикновената настинка, както и на други инфекции. Счита се, че аллицинът на чесъна играе важна роля в антимикробните сили на този зеленчук.
Чесън срещу мъжки и женски косопад (алопеция)
Използването на чесън за лечение на косопад е все по-популярна практика. Изследователи от Ирански университет в Мазандаран изследвали влиянието на гел от чесън, нанесен върху скалпа два пъти дневно в продължение на три месеца и установили, че може да повлияе на хората, приемащи кортикостероиди за алопеция. Алопеция е често срещано автоимунно заболяване на кожата, което причинява загуба на коса по скалпа, лицето и понякога в други области на тялото.
Изследователите открили, че използването на гела значително допринася за терапевтичната ефикасност на локалния кортикостероид при лечението на алопеция ареата. Въпреки че изследването не го е тествало директно, прилагането на кокосово масло с чесън като самостоятелно лечение може дори да е по-полезно като средство срещу косопад, тъй като намалява риска от абсорбиране на вредни кортикостероиди в кожата.
Чесън за превенция и лечение на болест на Алцхаймер и деменция
Болестта на Алцхаймер е форма на деменция, която отнема способността на хората да мислят ясно, да изпълняват ежедневни задачи и в крайна сметка да си спомнят кои са. В чесъна се съдържат антиоксиданти, които могат да поддържат защитните механизми на организма срещу оксидативни увреждания, които имат принос към развитието на тези когнитивни заболявания.
Едно проучване, публикувано в Journal of Neurochemistry, открива неврозащитни свойства на екстракт от чесън и неговото активно съединение S-алил-L-цистеин (SAC) и заключават, че може да се използва за разработване на бъдещи лекарства за лечение на болестта на Алцхаймер
Чесън за превенция и лечение на диабет
Консумацията на чесън помага да се регулират нивата на кръвната захар, потенциално да се спре или намали ефекта от някои диабетни усложнения, както и борбата с инфекциите, намаляването на LDL холестерола и насърчаването на кръвообращението.
Проучване на плъхове с диабет показва, че тази подправка може да бъде много полезна за подобряване на общото здраве на диабетиците, включително намаляване на общите усложнения на диабета като атеросклероза и нефропатия.
Друго проучване при пациенти с диабет тип II показало, че чесънът значително подобрява нивата на холестерола в кръвта. По-конкретно, неговата консумация намалява общия холестерол и LDL (лошия) холестерол и умерено повишава HDL (добрия) холестерола в сравнение с плацебо.
Всичко това показва как чесънът е от полза за диабетиците като част от диетата им.
Чесън за лечение и превенция на гъбички
Алицинът (основният биологично активен компонент на чесъна), освен антибактериални проявява и противогъбични свойства. Алицинът може да се използва успешно за превенция или за облекчение на симптомите, особено когато се използва заедно с диета или лекарства. В проучване от 2006 г. чесънът е тестван срещу 18 щама Candida, при което изследователите установили, че той може да бъде обещаващ за потискане на растежа на гъбичките.
За лечение на гъбички, чесънът може да се използва както локално, така и вътрешно - под формата на суров чесън, екстракт, масло или чесън на прах.
Обикновено продуктите за локално приложение са предназначени само за външна употреба, което означава, че трябва да ги използвате само в засегнатата област. Ако усетите парене, сърбеж или дразнене, отстранете крема с хладка вода и мека кърпа.
Как да приемаме чесън?
Най-добре е чесънът да се консумира в суров вид, тъй като тогава той е с най-силно проявени противомикробни свойства, въпреки това, сварен, чесънът също има много здравословна стойност. Всъщност стойността на антиоксидантите в него е равна (или понякога дори по-висока), когато се приготвя, което е противопоказно, защото за повечето храни готвенето намалява хранителното съдържание.
Можете да използвате суров чесън към рецепти, които се задушават или пекат, както и в дресинг за салати, марината, доматен сос, супа или яхния. Добавянето му към всеки зеленчук, риба или месо със сигурност ще засили вкуса и ползите за здравето.
Независимо дали в крайна сметка го използвате суров или готвен, можете да извлечете повече ползи от чесъна, като предварително го нарязвате или настържете и оставите в продължение на 10 минути след нарязването или раздробяването, преди да се използва, тъй като по този начин се активират ензимите му, които да превърнат част от алина на чесъна в алицин. След това алицинът бързо се разгражда и образува различни органо-серни съединения.
Друг начин да се използва чесън е под формата на чесново масло. Използването на чесново масло е отлично лекарство за ушна инфекция у дома, което наистина може да работи.
По колко чесън да ядем на ден? Световната здравна организация препоръчва дневна доза от два до пет грама (около една скилидка) пресен чесън, 0,4 до 1,2 грама чесън на прах, две до пет милиграма чесново масло, 300 до 1000 милиграма екстракт от чесън или други състави, които се равняват на два до пет милиграма аллицин.
Най-добре е да се съхранява при стайна температура и винаги на сухо, за да се избегне поникване.
Странични ефекти и безопасност при консумация на чесън
Обикновено чесънът е безопасен за повечето хора, когато се приема по подходящ начин, през устата. Сред недостатъците му е лошият дъх в устата, който остава след консумация, както и възможността при хора с по-чувствителна храносмилателна система да причини усещане за парене в устата или стомаха, киселини, газове, гадене, повръщане и диария. Тези нежелани реакции често са по-силно изразени при консумация на суров чесън в по-големи количества. Трябва да се има предвид, че чесънът може да увеличи риска от кървене. Съществуват съобщения за кървене след операция при хора, които са приемали чесън.
Друг риск свързан с консумацията на чесън е възможността от поява на алергична реакция при хора с алергии или непоносимост.
Продуктите от чесън са безопасни, когато се прилагат върху кожата, но при продължителна употреба може да причини увреждане на кожата подобно на изгаряне. Гелове, пасти и вода за уста, съдържащи чесън, са били използвани до 3 месеца, без да са наблюдавани нежелани реакции и странични ефекти.
Продуктите, продавани като добавки и съдържащи чесън, могат да варират значително по отношение на количеството на съдържанието на алицин. От друга страна, алицинът е нестабилен и концентрацията му може да бъде намалена продукти, които са престояли по-дълго време. Колкото по-ниско е количеството на алицин, толкова по-малко ефективен може да бъде един чесън.
Специални предпазни мерки и предупреждения при употреба на чесън:
Бременност и кърмене: когато се приема в количества, в които обикновено се намира в храната, чесънът е безопасен по време на бременност и кърмене. В лекарствени концентрации. Чесънът се смята за вероятно безопасен по време на бременност и кърмене.
Няма достатъчно надеждна информация за безопасността на прилагане на чесън върху кожата, ако сте бременна или кърмите.
Деца: Чесънът е възможно безопасен, когато се приема през устата и подходящ за краткотрайна употреба при деца. Въпреки това, когато се приема през устата в големи дози при деца може да предизвика нежелани реакции. Според някои източници, приеман във високи дози при деца, може да причини опасни или дори фатални последствия. Не е известна конкретната причината за това твърдение, но то трябва да се има предвид, особено при малки деца. Няма съобщения за случаи на значими нежелани събития или смъртност при деца, свързани с приемането на чесън през устата с храната. Когато се прилага върху кожата на деца, чесънът може да причини увреждане на кожата, подобно на изгаряне.
Нарушено храносмилане и стомашни проблеми: Чесънът може да доведе до дразнене на стомашно-чревния тракт. Използвайте с повишено внимание, ако имате проблеми със стомаха или храносмилането.
Ниско кръвно налягане: Чесънът може да понижи кръвното налягане, което може да бъде проблем при хора с ниско кръвно налягане.
Хирургия: Чесънът може да удължи кървенето, да повлияе на кръвното налягане, а също и да понижи нивата на кръвната захар. Приемът на чесън трябва да бъде преустановен най-малко две седмици преди планирана операция.
Чесънът може да направи противозачатъчните хапчета по-малко ефективни. Посъветвайте се с Вашия лекар за използване на нехормонален контрол на раждаемостта (презерватив, диафрагма с спермицид) за предотвратяване на бременност, докато приемате чесън.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОХЕРБА ЧЕСЪН капсули 350 мг. * 60
БИОХЕРБА ТИНКТУРА ТИБЕТСКИ КАПКИ НА ЖИВОТА С ГЛИЦЕРИН (БЕЗ АЛКОХОЛ) 100 мл
БИОХЕРБА МАСЛО ОТ ЧЕСЪН капсули 10 мг * 100
УРО КОНТРОЛ ХЕЛП капсули * 30
НовСУОНСЪН МАСЛО ОТ ЧЕСЪН капсули 500 мг * 250 SW393
ПРОМОХЕРЦФИТ капсули * 180 SANCT BERNHARD
Библиография
https://draxe.com/7-raw-garlic-benefits-reversing-disease/
https://www.healthline.com/health/garlic-for-yeast-infection
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-300/garlic
СТАТИЯТА е свързана към
- Натурални продукти
- билки и подправки
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
- Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
- Втривайте чесън в скалпа, за да удължите и сгъстите косата
- Масло от чесън - ползи и употреба
- Направете си домашен антивирусен оксимел с мощно действие против грип
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Чесън - състав, полезни свойства и противопоказания
- 5 вреди от честото консумиране на чесън
Коментари към Лечебни ползи от чесън