Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Рейки и хипнотерапия Ключът към комуникацията, чрез използването на социалната енергия

Ключът към комуникацията, чрез използването на социалната енергия

Ключът към комуникацията, чрез използването на социалната енергия - изображение

Социалната енергия с години се пренебрегваше и оставеше незабелязана от никого. Но поради нарастващият интерес към подобряване на работоспособността и по-конкретно работата в екип, темата за социалната енергия добива популярност и става актуална.

Има твърдения, че именно липсата на социална енергия на работното място и вкъщи е причината за нашумелия в последно време термин „Burn out syndrome” или иначе казано синдром на прекалената преумора до пълно изтощение и изконсумиране на всички енергийни резерви. Този дефицит на социална енергия е причината за липсата на ползотворна комуникация, а оттам и неразбирателство и повишен стрес на работното място.

Според някои проучвания една от основната причина за появата на празниците е именно липсата на социална енергия. След празниците всеки се чувства по-добре именно поради размяната на позитивна енергия, предадена чрез хубавите пожелания.

Кои ключови правила за комуникацията трябва да помним, за да се приобщим лесно към колектива?

Повечето хора не ви забелязват – светът не се върти около вас

Всеки човек е имал период в живота си, в който постоянно си спомня това, което е казал преди малко, постоянно обмисля как са повлияли думите му на околните. Тази натраплива мисъл, изконсумира положителната ви социална енергия и ограничава комуникацията ви с околните. Причината за това нарушение в общуването се дължи на страха, че ще се изразим неправилно и ще нагрубим околните, без да го целим. За да избегнете този порочен кръг от натрапливи негативни мисли, не забравяйте, че както вие мислите основно за вашите постъпки и вашето държание, така и хората около вас са фокусирани върху техния собствен свят, пречупен през персоналните им идеали.

Егоизмът - основна причина за комуникация

Винаги, когато разговаряте с някого, не забравяйте, че и вие и той се ръководите основно от егоизма. Ако приемате по-равнодушно този факт ще изхабите много по-малко социална енергия, ще се чувствате много по-тонизирани без значение колко неприятен е бил предходният разговор. 

Емоциите, комуникацията и социалната енергия

Всеки разговор се повлиява от настроението на участниците в него, независимо колко старателно се стараят да прикрият емоциите си. Понякога дискутирането на приятни теми, може да намали запаса ви от положителна социална енергия, ако събеседника ви е в лошо настроение. Несъмнено събеседването с позитивна личност може да ви вдъхнови и увеличи положителната ви социална енергия.

Кои техники помагат за сплотяване на екипа?

Открийте подходящия ритъм на работа

Един от най-новите прийоми за сприятеляване на колегите от работното място е чрез музикално оформление на обстановката. Работата в приятна музикална атмосфера с подходящ темпо може да увеличи работоспособността и да намали чувството за умора след и по време на работа.

Прочетете още:

Фирмен туризъм

Тази техника все повече и повече добива популярност. Разходката на целия екип от колеги по трудно проходим терен често пъти се оказва ключът към основаването на една добре работеща машина от подкрепящи се колеги.

Униформи

Въвеждането на униформите има голямо значение за подобряването на атмосферата на работа. Най-важното, за да има униформата позитивно въздействие е изборът на цвят. Сред най-предпочитаните цветове са червеният, лилавият и зеленият. Според някои лекари занимаващи се с алтернативна медицина червеният цвят е най-полезният, защото предпазва работещите от обмен на отрицателна социална енергия, което от своя страна намалява бързото настъпване на умора.

Прочетете още:

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаПсихологияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛеченияСоциални грижиЛайфстайлСпортХранене при...СнимкиБотаникаТестовеФизиологияОрганизацииАнкетиНормативни актовеИсторияДиетиРецепти