Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Инфекция и имунитет Имунитет Антиген-антитяло реакции Реакция аглутинация

Реакция аглутинация

от 04 авг 2017г., обновено на 24 юни 2022г.
Автор: д-р Ралица Руменова
Реакция аглутинация - изображение
  • Инфо
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Библиография
Коментари
Свързаност

Аглутинацията се определя като образуване на групи от клетки или инертни частици от специфични антитела към повърхностни антигенни компоненти (директна аглутинация) или към антигенни компоненти, адсорбирани или химически свързани с червени кръвни клетки. Еритроцитите също се аглутинират с вещества, които не са антитела, като растителни протеини, вируси, соли на тежки метали, неорганични колоидни киселини и основни протеини (протамини, хистони). В имунологията, процесът се разграничава от утаяването поради относителния размер и разтворимостта на обектите, които се събират заедно. Съществуват различни реакции на аглутинация, включително реакции на бактериално типизиране и реакции на типизиране на кръв. Аглутинационното инхибиране или инхибирането на хемаглутинацията се отнася до инхибиране на тези реакции от разтворим антиген, който реагира с обединяващите места на антителата и по този начин предотвратява тяхното свързване и аглутинация на частиците.

Двама бактериолози, Хърбърт Едуард Дърам и Макс фон Грубер, откриват специфичната аглутинация през 1896 г. Групирането става известно като реакция на Грубер-Дърам. Грубер въвежда термина аглутинин (от латински) за всяко вещество, което причинява аглутинация на клетките. Австрийският лекар Карл Ландщайнер намира друго важно практическо приложение на реакцията на аглутинация през 1900 г. Аглутинационните тестове на Ландщайнер и откритието на кръвните групи на ABO е началото на науката за кръвопреливане и серология, което прави хемотрансфузията възможна и по-безопасна.

В микробиологията аглутинацията обикновено се използва като метод за идентифициране на специфични бактериални антигени и на свой ред идентичността на такива бактерии. Тъй като реакцията се реализира бързо и е лесна за възпроизвеждане, аглутинацията е важна техника при диагностицирането.

 blood groupРеакцията на аглутинация отразява много видове взаимодействия, които могат да се осъществят между определени молекули, когато те се съберат заедно и образуват комплекс. Тези взаимодействия обикновено включват свързване на антитяло с антиген и след това по-нататъшни взаимодействия между тези антиген-антитяло комплекси един с друг. Колоидна нестабилност (агрегиране на молекулите в маси) може да доведе до утаяване на комплексите антиген-антитяло. Наличието на тези по-големи комплекси влияе върху начина, по който светлината се разсейва през материала и може да доведе до количествено измерване на реакцията между антигена и антитялото. Същността на аглутинационния процес може да бъде повлияна от склонността на антигена да денатурира или да остане постоянна в структурата и може да бъде улеснена (в случая на някои антигени) чрез селективно излагане на ензими като бромелин, папаин и фицин. Аглутиниращите антитела са известни също като аглутинини. Аглутинацията включва двуетапен процес, започващ със сенсибилизация или първоначално свързване на антигена и антитялото, последвано от образуването на по-големите агрегати. Първоначалната реакция на свързване е бърза и обратима, но също така и стабилна. Окончателното образуване на агрегати на по-големите молекули може да бъде повлияно от външни фактори като рН и температура. Ако процесът на аглутинация е завършен, видимият агрегат ще се разглежда като утайка в разтвора или върху слайда. Аглютинационните тестове обикновено се провеждат в тръби, микротитърни плаки или чрез използване на технология на колонна аглутинация (гел), центрофугиране или утаяване. Рядко тестовете за слайдове се използват за групиране ABO принадлежност. Реакциите на аглутинация могат да бъдат описани като директни или пасивни анализи. Директните анализи включват взаимодействие на антитяло или лектин с клетъчен антиген. Примери за директни анализи включват бактериална аглутинация, която се използва за набиране на щамове на бактерии и диагностициране на инфекция и директна хемаглутинация, която включва кръвно типизиране. Примери за пасивни анализи включват пасивна хемаглутинация или аглутинация на покрити латексни частици, измерване например на С реактивни протеинови нива в кръвни и тъканни проби
Тестът зависи от вида на необходимата проба.

  • слюнка;
  • урина;
  • кръв;
  • цереброспинална течност (лумбална пункция).

Анализи на аглутинация могат да се използват за определяне на концентрациите на специфични антитела в имунните серуми на пациента. Постоянно количество от суспендиран частичен антиген се добавя към серия от епруветки, съдържащи двойно разреждане на имунния серум на пациента и титърът на антитялото в серума е реципрочната на най-високото разреждане на серума, показващо аглутинация на антигена на частиците. Реакциите на аглутинация се използват рутинно за идентифициране и серотипизиране на широк спектър от бактериални патогени.

Вирусна хемаглутинация

Антителата не са единствените, които може да предизвика хемаглутинация. Известно е също, че някои вируси причиняват тоза реакция. Вирусите на морбили, паротит и грип са често срещани примери за вируси, които могат да се свързват с червените кръвни клетки, като ги аглутинират (слепват). Този аглутинационен процес е подобен на реакцията между антитяло и антигеня, но се нарича вирусна хемаглутинация.

Вирусите използват хемаглутининов протеин, за да се прикрепят към червените кръвни клетки и причиняват хемаглутинация. Хемаглутининът е свързан с вирулентността на вируса или колко лесно може да инфектира гостоприемника.

5.0/5 4 оценки

Библиография

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/agglutination
https://www.abcore.com/agglutination-antibodies
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/agglutination-test

Коментари към Реакция аглутинация

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Реакция аглутинация
    www.framar.bg 
    на 17 June 2025 в 20:50
    Коментирайте "Реакция аглутинация"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Инфекция и имунитет
  • Имунитет
  • Антиген-антитяло реакции
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Алергична реакция към хирургични конци?

преди 2253 дни, 14 часа и 41 мин.

Микробиология - мнения и въпроси

преди 2337 дни, 3 часа и 37 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 4 дни, 4 часа и 33 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 4 дни, 11 часа и 34 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 8 дни, 3 часа и 51 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 9 дни, 3 часа и 17 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПАРФЮМ RUE PERGOLESE 50 мл

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ЧЕРЕША И ЛАЙМ прах 300 г

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ЯБЪЛКА прах 300 г

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ЛИМОН прах 300 г

ИНОФАРМ СЪН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ ЗА ДЕЦА SPF50 100 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

МАГНЕ Д'ОРО B КОМПЛЕКС капсули * 30 ФОРТЕКС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 17:03:31

МАГНЕ Д'ОРО B КОМПЛЕКС капсули * 30 ФОРТЕКС

Коментар на: Ani от 17 юни 2025г. в 16:52:18

АЛЕГРА таблетки 120 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 15:38:24

ЦИКАТРИДИНА маз 60 г НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 15:29:20

ЦЕНТРУМ A-Z таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 15:27:40
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival