Хранителни алергии
Хранителни алергии: представлява свръхреакция на имунната система, която се проявява веднага след ядене на определени храни (яйца, фъстъци, ягоди, соя, риба, миди, краве мляко, пшеница, дървесни ядки). Веществото провокиращо тази реакция на имунната система се нарича алерген. Алергичната реакция може да бъде съпроводена от бързопреходен сърбящ обрив, оток на дихателните пътища, затруднено дишане и преглъщане, дразнене и изтичане на секрети от очите и носа, коремна болка, диария, гадене, повръщане, виене на свят, замаяност, припадък. Много тежката алергична реакция се нарича анафилактичен шок, която може да бъде фатална ако не се лекува веднага. Хранителната алергия засяга около 6-8% от децата под 3-годишна възраст и до 3% от възрастните. Рискови фактори са недоимък на витамин Д, затлъстяване, астма.
Хранителните алергии могат да се активират, освен от приема на храна, и от някой други причини като:
- Болести на храносмилателната система - ахлоридия, цьолиакия.
- Болести на кожата и подкожната тъкан - атопичен дерматит.
- Външни причини за заболеваемост и смъртност - реакция след ваксинация.
- Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - непоносимост към лактоза.
- Други - страничен ефект от някои лекарствен медикамент (например антибиотик), фамилна предразположеност, атопия (атопичен синдром).
Коментари към Хранителни алергии