Хипохемоглобинемия
Хипохемоглобинемия: представлява състояние, при което хемоглобинът в червените кръвни клетки (еритроцити) по-малко от нормалното.
Хемоглобинът представлява белтък с четвъртична структура. Основната му функция е да пренася кислород от белите дробове към тъканите, като всяка молекула хемоглобин свързва 4 молекули кислород. Ниското ниво на хемоглобина в кръвта е свързано с поява на анемия.
Хипохемоглобинемия може да се дължи на липса на консумация на червено месо (главно телешко), черен дроб, сърца, млечни продукти, червено цвекло, коприва, риба тон, сьомга, разрушаване на еритроцитите, намалено или дефектно производство на еритроцити, тежка кръвозагуба, хиперволемия, недостатъчно количество на витамин В12 и фолиева киселина, увреждане на костния мозък, сидеробластна анемия и други.
Х-свързана сидеробластна анемия (X-linked sideroblastic anemia) представлява форма на анемия, при която костният мозък произвежда повече увредени червени кръвни клетки, отколкото здрави еритроцити. Увредените еритроцити имат пръстеновидна форма, а не нормалната на двойновдлъбнати дискове. Симптомите на сидеробластната анемия включват бледа кожа, лесна умора, сърцебиене, замаяност, увеличени далак и черен дроб, жълтеница, загуба на апетит, тънки и чупливи нокти, стоматит, затруднена концентрация. Х-свързаната сидеробластна анемия може да се дължи на дефект в ALAS2 гена, миелодиспластичен синдром, отравяне с олово, прекомерна консумация на алкохол, наркотични вещества, хипотермия и други причини.
Коментари към Хипохемоглобинемия