Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Отрицателен туберкулинов кожен тест

Отрицателен туберкулинов кожен тест

Отрицателна проба на Манту: отрицателни резултати получени при изследване, целящо да установи наличие или липса на имунитет спрямо туберкулозната бактерия - Mycobacterium Tuberculosis.
Туберкулиновият кожен тест се е извършвал с малък инструмент, който има четири или шест малки иглички разположени в кръг, които са покрити с туберкулин (протеин пречистен дериват, който се използва за диагностика на туберкулоза) - Heaf test. Този инструмент се притиска от вътрешната страна на предмишницата като игличките се забиват в кожата, инжектирайки антигена. Резултатът се отчита в рамките на 48-72 часа като на мястото се очаква да има зачервен участък. Ако този зачервен участък липсва или е по-малък от 5 мм., резултатът се счита за отрицателен. Този тест е прекратен през 2005 година. Той е бил използван главно в Обединеното кралство. В момента се извършва така наречената пробна на Манту.

Отрицателният туберкулинов кожен тест се получава, когато изследваният човек не притежава антитела срещу туберкулозната бактерия и никога не се е срещал с нея, поради което е нужно да се извърши предпазна ваксинация срещу туберкулоза.

3.0, 2 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (2)+

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА