Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Нарушено виждане

Нарушено виждане

Нарушено виждане: всяка промяна в способността да се вижда ясно и цветно. Нарушеното виждане може да се свързва със замъглено зрение, двойно виждане, виждане на плаващи предмети, тъмни петна или мътнини, намаляване на зрителната острота или загуба на зрението.

Нарушеното виждане може да се дължи на нарушение, което засяга самите очи или условие и заболяване, което засяга цялото тяло (диабет, хипертония).

Нарушеното виждане често се касае до грешки в рефракцията. С термина миопия се означава късогледство, хиперметропия- далекогледство, пресбиопия- свързано с напредването на възрастта далекогледство. Тези състояния лесно и успешно се коригират с очила или контактни лещи.
Друга често срещана и лесно коригираща се промяна в зрението е катарактата (перде на окото). Характеризира се с постепенната загуба на прозрачността на лещата.

Нарушеното виждане може да се съпровожда и от други симптоми като сухота в очите, повишена чувствителност към светлина, сълзене, зачервяване на очите и сърбеж.

Нарушеното виждане може да се дължи на макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, мигрена, увеит, ирит, глаукома, отлепване на ретината, оптичен неврит, травма на главата, припадък, хипертония и други.

3.5, 12 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (9)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Нарушено виждане

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА